Συνεπιμέλεια - νομοσχέδιο: Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. Το άρθρο 7 προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, ενώ το άρθρο 13 εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.


Για τα δύο αυτά άρθρα διατηρούν ενστάσεις και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα η Μ. Γιαννάκου, η Ό. Κεφαλογιάννη και ο Μ. Βολουδάκης. Να σημειωθεί, πάντως, ότι μολονότι ζητήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία, οι βουλευτές του κόμματος αναμένεται να μην παραστούν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που έχει επιβάλει η Βουλή λόγω Covid-19.

Αναταράξεις και στο Κίνημα Αλλαγής

 

Η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει το κόμμα της να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου, ωστόσο με τη συγκεκριμένη γραμμή φέρονται να διαφωνούν δύο βουλευτές: ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρώτος, πάντως, αν και υπογραμμίζει ότι είναι αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζει ότι στην ονομαστική ψηφοφορία θα πειθαρχήσει, ενώ ο κ. Λοβέρδος έχει ήδη ενημερώσει την ηγεσία του κόμματος ότι θα απέχει, εφόσον παραμείνει η γραμμή ίδια.

Γιαννάκου: «Δεν μπορώ να το ψηφίσω»

«Οι ενστάσεις μας στηρίζονται στην κοινή λογική και σε γνώση της επιστήμης. Μου κάνει, όμως, εντύπωση ένα πράγμα: Μέσα στον ναό της δημοκρατίας, τη Βουλή, εσείς αμφισβητείτε το δικαίωμα των βουλευτών να καταθέσουν ελεύθερα τη γνώμη τους» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Γιαννάκου
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

«Αν νομίζετε ότι όλοι εμείς κάνουμε αντιπολίτευση και εξυπηρετούμε μικροκομματικά συμφέροντα, δεν απορείτε που έκαναν αντίστοιχες επισημάνσεις όλοι οι επιστημονικοί φορείς;» διερωτήθηκε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε: «Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής κάνει αντιπολίτευση;».

Το νομοσχέδιο «θα δημιουργήσει περισσότερες προσφυγές και εντάσεις» υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να συντηρείται μια μακρόχρονη αντιδικία», ενώ ζήτησε «να προβλεφθεί η δυνατότητα άμεσης ρύθμισης» για περιπτώσεις διαζυγίων με παιδί.

Ειδικά μάλιστα για τις περιπτώσεις κακοποιητικών συμπεριφορών, τόνισε πως με τις διατάξεις του νόμου «ο κακοποιητικός γονέας θα βρίσκει αφορμές να παρεμβαίνει και να συνεχίζει την κακοποιητική του συμπεριφορά»

Κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε πως «εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».