Γεννηματά για συνεπιμέλεια: Δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού

Γεννηματά Φώφη
(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ )

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως θεωρεί απόλυτα λανθασμένες τις ρυθμίσεις που ανατρέπουν τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου.

 «Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, προτείνουμε την καθιέρωση του σύγχρονου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου, αξιοποιώντας τη σχετική εμπειρία από χώρες όπου ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται, όπως στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία.

Τα δικαστήρια αυτά επιβάλλεται να στελεχωθούν με δικαστές εξειδικευμένους σε θέματα οικογενειακού δικαίου, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα γίνονται σε συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με τις νομικές σχολές της χώρας» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά.

Γεννηματά Φώφη
(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ )

 

Κωδικοποιώντας τις αντιρρήσεις του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ανέφερε:

«Πρώτον, θεωρώ απόλυτα λανθασμένες τις ρυθμίσεις που ανατρέπουν τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου. Το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογικές φασόν. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση.

Δεύτερον, οι διατάξεις του νομοσχεδίου εισάγουν «από το παράθυρο» τη λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας. Διαφωνούμε. Αυτό διαπιστώνουν και οι φορείς. Γιατί αυτή η λογική βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον και τις σταθερές συνθήκες ζωής. Κάνει το παιδί τουρίστα.

«Παντελώς απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη για την ανάγκη οριστικής δικαστικής απόφασης ώστε να ληφθούν μέτρα –σε σχέση με την επιμέλεια του παιδιού– κατά γονέων που ασκούν ενδοοικογενειακή βία»

Τρίτον, εισάγετε το οριζόντιο τεκμήριο το 1/3 του χρόνου για το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά. Στην ουσία, θέλετε να ασκήσετε επιρροή για τυχόν δικαστικές αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφωνίας των γονέων. Αναρωτιέμαι. Έχετε άραγε σκεφτεί πώς ορίζεται αυτό το 1/3; Με βάση την ημέρα, την εβδομάδα ή τον μήνα; Ακόμη και τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί στο σχολείο του; Ακόμη και τον χρόνο του ύπνου του; Οι σχέσεις του γονέα με το παιδί δεν μπορεί να ορίζονται με τη μεζούρα.

Τέλος, παντελώς απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη για την ανάγκη οριστικής δικαστικής απόφασης ώστε να ληφθούν μέτρα –σε σχέση με την επιμέλεια του παιδιού– κατά γονέων που ασκούν ενδοοικογενειακή βία».

Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ να ξανασκεφτούν την ευθύνη ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με τις σχετικές προβλέψεις των Διεθνών Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης). Πρόσθεσε ότι στο Κίνημα Αλλαγής «δεν παγιδευόμαστε στο ψεύτικο δίλημμα που η κυβέρνηση δημιούργησε "με τις μαμάδες ή τους μπαμπάδες" κι εκείνο που ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του παιδιού. Τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να εργαλειοποιηθούν, ούτε από τις μανάδες ούτε από τους πατεράδες τους».

«Το σχέδιό σας δεν λύνει το πρόβλημα, δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού»

Η κ. Γεννηματά κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «το σχέδιό σας δεν λύνει το πρόβλημα, δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού.

Φώφη Γεννηματά
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Παραμερίζει το συμφέρον του, που ως σήμερα είναι και πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του οικογενειακού μας δικαίου. Σε αυτή τη στείρα και αναποτελεσματική προσέγγιση, εμείς αντιπαραβάλλουμε τη δική μας θετική, μεταρρυθμιστική πρόταση, για ένα οικογενειακό δίκαιο σύγχρονο και δίκαιο, με εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Με το παιδί στο επίκεντρο».