«Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» Τασούλα σε βάρος Τσίπρα - Δεν του έδωσε τον λόγο

Αλέξης Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Μια πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά ήθη ενέργεια έλαβε χώρα πριν από λίγο στη Βουλή. Ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, και μάλιστα διέκοψε τη συνεδρίαση της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να παρέμβει στη Βουλή με αφορμή τη συνεχιζόμενη φυγομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συστηματικά αρνείται να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για φίμωση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον Κ. Τασούλα να σταθεί στο ύψος του ως πρόεδρος της Βουλής και όχι ως πρόεδρος που παίρνει σκονάκια για το τι θα πει από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, στο τέλος της διαδικασίας των επίκαιρων ερωτήσεων, να πάρει τον λόγο όπως δικαιούται ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην πρωθυπουργός, προκειμένου να αναφερθεί στην νέα άρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει στη Βουλή για τα τεράστια χρέη της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος έσπευσε να αναλάβει την προεδρία της συνεδρίασης (προεδρεύων έως τότε ήταν ο Γ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ), είχε άλλες προθέσεις, καθώς ανέλαβε όχι απλώς να δικαιολογήσει την απουσία του πρωθυπουργού από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και να σταματήσει τη διαδικασία προκειμένου να μην πάρει τον λόγο ο κ. Τσίπρας.

τασούλας

Μάλιστα, ήταν τόσο βιαστικός, που ξεκίνησε να μιλάει ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν στο βήμα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τον διακόψει, ζητώντας του να του επιτρέψει να κατέβει από το βήμα, ώστε να μην είναι τόσο άκομψο αυτό που συμβαίνει.

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε το αίτημα Τσίπρα να πάρει τον λόγο ως δικαιούται ως προσπάθεια καθιέρωσης μιας εκτός Κανονισμού πρακτικής, με επιχείρημα ότι οι αρχηγοί κομμάτων, ΚΟ και πρώην πρωθυπουργοί έχουν δικαίωμα να πάρουν τον λόγο... παντού, εκτός των επίκαιρων ερωτήσεων. Μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «πολιτικό ακτιβισμό».

Αλέξης Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Ο Αλ. Τσίπρας, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο κ. Τασούλας γνωρίζει πολύ καλά πως αυτός που παραβιάζει τον Κανονισμό είναι ο πρωθυπουργός, που «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κοινοβουλευτική διαδικασία και την καθιερωμένη "Ώρα του Πρωθυπουργού"». Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι εκείνη τη στιγμή κάποιος προσπαθούσε να ενημερώσει τον κ. Τασούλα με σημειώματα και ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά «αφήστε τα σκονάκια» και του ζήτησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων «ως πρόεδρος του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων και όχι ως πρόεδρος που παίρνει σκονάκια για το τι θα πει από συνεργάτες του πρωθυπουργού».

Ο κ. Τασούλας, ωστόσο, ήταν αμετακίνητος στην απόφασή του να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να μιλήσει και, αφού επανέλαβε τα περί «πολιτικού ακτιβισμού» μαζί με επιχειρηματολογία για τις φορές που ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει απαντήσει σε ερωτήσεις, διέκοψε τη συνεδρίαση λέγοντας «περιμένω πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού» της Βουλής.