Πώς θα ανοίξουν τα λύκεια από Δευτέρα

 

Τα λύκεια, με σύμφωνη απόφαση της επιτροπής των ειδικών, θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, με βασικό «όπλο» τα self tests. Η ψ, μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του ANT1 για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και εκπαιδευτικών στις τάξεις.

Να σημειωθεί πως η πλατφόρμα self-testing.gov.gr είναι από χθες το απόγευμα στον «αέρα», όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν αν έκαναν το τεστ και ποιο είναι το αποτέλεσμά τους. «Αν το τεστ είναι αρνητικό, το σύστημα βγάζει μια κάρτα εισόδου για το σχολείο, και αυτήν ο μαθητής επιδεικνύει για να εισέλθει» δήλωσε η κ. Κεραμέως. «Είναι ένα μέτρο το οποίο αφορά όλους και είναι εδώ για να προστατέψει. Είναι προαπαιτούμενο» δήλωσε η υπουργός Παιδείας για τα self tests.

Για το άνοιγμα των γυμνασίων και των δημοτικών, η υπουργός δήλωσε πως «για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες».

 

Τι θα ισχύσει για τα self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας και στη χθεσινή ενημέρωση, «το self-testing είναι μια διαδικασία εύκολη και απλή, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων».

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού (self test) για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δύο φορές την εβδομάδα.

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ κορονοϊού θα πρέπει να διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου και θα είναι απαραίτητο για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Ειδικότερα, ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Τα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των λυκείων διά ζώσης

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που είχαν ληφθεί και κατά το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες
  • χρήση αντισηπτικών
  • σχολαστικούς καθαρισμούς αιθουσών και εξοπλισμών
  • τακτικούς αερισμούς των χώρων
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM