Εργασιακό νομοσχέδιο: «Ανοίγει ο δρόμος» για απολύσεις

εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις απολύσεις
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα παρατεταμένα lockdown εξαιτίας της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει φρακάρισμα στην αγορά, με χιλιάδες επαγγελματικές να αδυνατούν να διατηρήσουν το προσωπικό ή ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο έρχεται να ανοίξει το δρόμο σε απολύσεις, εκεί που μέχρι χθες το υπουργείο τις χαρακτήριζε παράνομες.

Έτσι λοιπόν το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ενώ αναμένεται να αναρτηθεί για διαβούλευση λίγο μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «έξτρα» αποζημίωση που θα καταβάλλει η επιχείρηση στον εργαζόμενο, προκειμένου να μην τον επαναπροσλάβει κι ενώ η απόλυσή του θα έχει κηρυχθεί άκυρη, αναμένεται να κυμαίνεται από 3 έως 24 επιπλέον μηνιάτικα, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

πορεία εργαζομένων
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η διάταξη αναμένεται να αναφέρεται σε αποζημίωση, από αστική ποινή, όχι κατώτερη των τριών μηνών και όχι ανώτερη των 24 μηνών.

Το νέο αυτό δικαίωμα δεν θα αφορά τις ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων – όπως έγκυες, συνδικαλιστές κλπ. – που δεν μπορούν να απολυθούν παρά μόνο για σπουδαίο λόγο. Θα αφορά όμως άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες η απόλυση μπορεί να κριθεί άκυρη από τα δικαστήρια, όπως απόλυση για οικονομοτεχνικούς λόγους, απόλυση λόγω εμπάθειας, για τιμωρητικούς σκοπούς κ.α.

Ορίζεται επίσης η προθεσμία 4 μηνών για τον εργοδότη, προκειμένου να τηρήσει σωστά τις διατυπώσεις ώστε να μην κηρυχθεί άκυρη η απόλυση. Υπενθυμίζεται πως κάθε εργαζόμενος όταν απολύεται έχει προθεσμία 3 μηνών για να υποβάλλει αγωγή επαναπρόσληψης.

 

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο σχέδιο νόμου:

«Το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά γυρίζει την Ελλάδα δεκαετίες πίσω-  Έχει ως βασικό στόχο την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας»

«Εκμεταλλευόμενοι την πανδημία τα κάνουν όλα. Μέσα στο γενικό λοκντάουν, που δεκάδες πολίτες χάνουν καθημερινά δικαιώματα χωρίς ουσιαστική ή και καθόλου δημόσια διαβούλευση, κάνουν νόμο τις πιο αντιδραστικές φαντασιώσεις τους. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, ίδρυσαν τη μόνη πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ευρώπη, ρίξανε τσιμέντο στην Ακρόπολη, απέκλεισαν 25000 μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο να τους κατευθύνουν στα ιδιωτικά κολέγια, βάζουν μεσάζοντες στις λαϊκές αγορές και ανοίγουν παράθυρο οικοδόμησης σε προστατευόμενες περιοχές.

Μέσα σε όλα αυτά, έχουν έτοιμο πάνω στο τραπέζι ένα νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που γυρίζει την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ως βασικό στόχο την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αμοιβές, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ωράριο και συνδικαλισμός θα αλλοιωθούν πλήρως

«Πλέον, πρόκειται να θεσμοθετηθεί η γενικευμένη ελαστική και φθηνή εργασία. Παράλληλα, πρόκειται να αποδιαρθρωθεί εντελώς το εργασιακό ωράριο με την κατάργηση του οκταώρου και τις ατομικές συμβάσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ακόμα, η θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με την κατάργηση των σχετικών κανόνων που αφορούν, όχι μόνο τις καθημερινές εργάσιμες ημέρες, αλλά και το Σαββατοκύριακο.

σήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
EUROKINISSI/Γ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί. Στόχος τους είναι η ανατροπή του ν.1264/82. Αυτό σημαίνει την υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης. Και όλα αυτά, κάτω από τον τίτλο «εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας».

 

Στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μαζί με τις συνέπειες της πανδημίας, οι εργαζόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανδημία των συνεπειών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη

 

Αμοιβές, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ωράριο και συνδικαλισμός θα αλλοιωθούν πλήρως.

Σε μια εποχή που όλες οι προβλέψεις κατατείνουν στην αύξηση της ανεργίας και στην απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας, της οικονομικής ύφεσης και των «λουκέτων» που αυτές συνεπάγονται, η κάθε κυβέρνηση, σε όλη την ΕΕ, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη των εργαζομένων, καθώς είναι αυτοί που πρώτοι πλήττονται πολλαπλά από την υγειονομική κρίση.

σημαία συριζα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μαζί με τις συνέπειες της πανδημίας, οι εργαζόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανδημία των συνεπειών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».