Marfin - Δένδιας: «Θυμόμαστε και τιμάμε τις τέσσερις ζωές που χάθηκαν στις 5/5/10»

marfin
Πηγή: twitter

Μήνυμα για τα έντεκα χρόνια από την τραγωδία στη Marfin ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θυμόμαστε και τιμάμε τις 4 ζωές που χάθηκαν πριν 11 χρόνια, με την εγκληματική ενέργεια του εμπρησμού της Marfin» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Νίκος Δένδιας Marfin
Πηγή: twitter

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δική του ανάρτηση στο Twitter τονίζει: «11 χρόνια από την τραγωδία της Μαρφίν, από το έγκλημα που έκοψε βίαια το νήμα της ζωής του Νώντα, της Βιβής, της εγκυμονούσας Αγγελικής. Οι αυτουργοί θα βρεθούν, τα γιατί θα απαντηθούν, οι ψυχές θα βρουν γαλήνη».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Πηγή: twitter

Το χρονικό

Στις 5 Μαΐου 2010, ύστερα από κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, χιλιάδες Έλληνες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα σκληρά οικονομικά μέτρα που είχε αναγγείλει τρεις ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εν όψει της ψήφισης του Α’ μνημονίου από τη Βουλή στις 6 Μαΐου.

Παρά την απεργία οι υπάλληλοι εργάζονταν στην τράπεζα

Στην Αθήνα έγινε μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις και πορείες, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 150.000 πολίτες, ίσως και περισσότεροι. Κι ενώ οι διαδηλωτές κατευθύνονταν μέσω της οδού Σταδίου στη Βουλή, άγνωστοι κουκουλοφόροι αποκόπηκαν από την πορεία και πέταξαν βόμβες μολότοφ και εύφλεκτο υλικό μέσα στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia, επί της οδού Σταδίου 23, το οποίο στεγαζόταν σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο. Παρότι είχε κηρυχτεί απεργία από τα συνδικαλιστικά τους σωματεία, οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος εργάζονταν κανονικά.

Τρεις άνθρωποι νεκροί από ασφυξία

Το κτίριο πήρε φωτιά αμέσως, με αποτέλεσμα τρεις υπάλληλοι της τράπεζας να χάσουν τη ζωή τους. Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στον 3ο όροφο του κτιρίου και πέθαναν από ασφυξία.

Πέντε υπάλληλοι διασώθηκαν από την Πυροσβεστική, ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να εξέλθουν σώοι. Την ίδια ώρα, εμπρηστική επίθεση δεχόταν το βιβλιοπωλείο Ιανός, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το υποκατάστημα της Marfin.