Μήνυμα Μητσοτάκη: Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την ίδια

Κυριάκος Μητσοτάκης
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ενταξιακή της προοπτική στην Ε.Ε. εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια έστειλε σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Εν όψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου και των διερευνητικών επαφών, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Ελλάδα επιμένει στην κρυστάλλινη θέση της, δηλαδή ότι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής προσέγγισης με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. «Μόνο τα δικά της συνετά δείγματα θα επιταχύνουν τα ευρωπαϊκά βήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό το κλίμα, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα οδηγήσει σε διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες, με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «η κοινοτική συμπαράσταση προς Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ε.Ε.». 

Τόνισε ότι υπάρχει κοινή οπτική με τον κ. Μισέλ και για τη Λιβύη, σημειώνοντας πως πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων με ενεργοποίηση της Ένωσης που μετατρέπουν τις εσωτερικές αναδιατάξεις σε περιφερειακές αναταράξεις. 

«Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία. Καταφέραμε πολύ γρήγορα να πάρουμε αποφάσεις που έστειλαν σαφές μήνυμα ότι ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει τελικά θέση στην ήπειρό μας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης για την κρατική αεροπειρατεία στο Μινσκ.  

«Την τελευταία φορά που ο φίλος Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία, όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, που αποτελούν και σύνορα με την Ε.Ε. Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και εκφράσαμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνονται ανεκτές» σημείωσε. 

«Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα στον κορονοϊό»

«Καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας» τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για «κοινή ευρωπαϊκή άμυνα στον κορονοϊό». 

«Εξασφαλίστηκε ενιαίο σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων και τώρα καθιερώνεται το ψηφιακό πιστοποιητικό, που καθιερώνει τις μετακινήσεις» συνέχισε, σημειώνοντας πως την Παρασκευή έγινε και η παρουσίασή του. Αποτελεί, είπε ο πρωθυπουργός, «σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση που έγινε πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε αυτό». «Έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατ. εμβολιασμούς και πρωταγωνιστήσαμε στην υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού» συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει όταν βρίσκεται σε μεγάλα προβλήματα» επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει πως «σήμερα βαδίζει στην επόμενη ημέρα οπλισμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμάμαι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου πέντε ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων. Πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. Ξεκίνησε ως ιδέα, την οποία είχαμε καταθέσει σε επιστολή μας με άλλους οκτώ αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Τότε φάνταζε ως όνειρο θερινής νυκτός. Έγινε όμως πράξη μετά». «Η ευρωπαϊκή διαδρομή μπορεί να έχει δύσκολες στιγμές, αλλά οι επιτυχίες της είναι πολύ περισσότερες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.