Αστυπάλαια - Πέτσας: Το στοίχημα της «πράσινης» οικονομίας στο νησί

Αστυπάλαια
© Υoutube

Για την επένδυση της γερμανικής αυτοβιομηχανίας στο νησί της Αστυπάλαιας, μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN, o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα για την επένδυση τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος του νησιού, Νικόλαος Κομηνέας. 

«Η επένδυση αυτή έχει μεγάλη σημασία διότι για να μετατραπεί αυτό το νησί σε έναν προορισμό που πατάει πάνω στα χνάρια της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, καθώς ανεξάρτητα από το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας υβριδικός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκού πάρκου μιας ανεμογεννήτριας, όπου θα αποθηκεύεται το ρεύμα σε μπαταρίες, καταργώντας έτσι το θερμικό σταθμό παραγωγής ο οποίος υπάρχει και το νησί θα είναι ελεύθερο από το διοξείδιο του άνθρακα» δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού.

Στέλιος Πέτσας στο Αλεποχώρι
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Με τον δήμαρχο, χθες, είχαμε μια άριστη συνεργασία» δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Στέλιος Πέτσας. Ερωτηθείς αν θα υλοποιηθούν αντίστοιχα προγράμματα σε άλλα νησιά τόνισε πως «αν αυτό το εγχείρημα πετύχει, που είμαστε πεπεισμένοι γι΄ αυτό, τότε θα είναι ένα πρότυπο για το μεταφέρουμε σε πάρα πολλά από τα νησιά μας και θα είναι κάτι πραγματικά πρωτοποριακό και καινοτόμο, που θα είναι στην ουσία μια πρόσθετη διαφήμιση».

Υπενθυμίζουμε πως το πρωτοποριακό έργο «Green and Sustainable Island» παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2020 σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα αναπτύξει στο νησί μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας που θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό. Μάλιστα, το έργο προβλέπει και την αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα.

Βασικός στόχος του έργου

Ένας βασικός στόχος του έργου είναι η σταδιακή μετάβαση από τον υπάρχοντα στόλο οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικά οχήματα: από τα μέσα μικρο-κινητικότητας μέχρι επιβατικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. 

Εκτός από τις υπηρεσίες έξυπνης κινητικότητας, το έργο έχει στόχο να υποκαταστήσει τα υπάρχοντα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και ταξί στο νησί με ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, τα επιβατικά οχήματα των μόνιμων κατοίκων καθώς και τα επαγγελματικά οχήματα των τοπικών επιχειρηματιών επίσης θα αντικατασταθούν με ηλεκτρικά. 

Τέλος, τα οχήματα ΟΚΩ, όπως τα αστυνομικά οχήματα, ασθενοφόρα και οχήματα άλλων φορέων, θα αντικατασταθούν σε επαρκές ποσοστό από ηλεκτρικά σκούτερ, επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφριά έως μεσαία επαγγελματικά οχήματα, καλύπτοντας τις ανάγκες αντίστοιχων υπηρεσιών. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα