Σκρέκας: Θέλουμε μέχρι το 2030 το 67% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ

σκρέκας
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Οι δράσεις για την ενεργειακή μετάβαση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την εισαγωγή του υδρογόνου στο ενεργειακό ισοζύγιο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός, η συνάντηση «επισφράγισε την πολύ καλή σχέση που έχουν οι δύο χώρες και απέδειξε ότι μέσα από την συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον πολύ φιλόδοξο ευρωπαϊκό στόχο να μειώσουμε κατά 55 % τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και βέβαια τον οραματικό στόχο η Ευρώπη να αποτελέσει την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050».

σκρέκας
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι, «συζητήσαμε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και την στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα έχει στον πυρήνα της στρατηγικής της την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θέλουμε μέχρι το 2030 το 67% της ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Προωθούμε επίσης την είσοδο του πράσινου υδρογόνου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μέσα από ένα εμβληματικό έργο στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο έχει προϋπολογισμό της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ».

σκρέκας
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

«Ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να περιληφθεί στα ευρωπαϊκά έργα που θα χρηματοδοτηθούν γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης προωθούμε την αποθήκευση ενέργειας. Αναφέραμε ότι το ένα τρίτο των πόρων του ταμείου ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.