Συνέντευξη Μητσοτάκη: Το εμβόλιο είναι η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας - Η ανοσία θα ξεκινήσει τέλη Φεβρουαρίου

Συνέντευξη παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha, όπου και μιλά για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, για τον εμβολιασμό αλλά και για την επιστροφή στην κανονικότητα

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθήσουμε να συνυπάρξουμε με τον ιό, με ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά δεν λειτούργησε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε, μιλώντας για τα μέτρα που ελήφθησαν σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

«Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας. Είναι ένα θαύμα της επιστήμης. Εκτιμώ ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer και με το νέο έτος να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί» τόνισε ο πρωθυπουργός.

του Μάκη Θεοδώση

«Θα κάνω από τους πρώτους το εμβόλιο»

«Θα κάνω από τους πρώτους το εμβόλιο μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεπεραστεί αυτή η αβεβαιότητα. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω αυτόν τον προβληματισμό. Τα εμβόλια κάνουν θαύματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας μάλιστα μια προσωπική ιστορία από τη μητέρα του που έπασχε από πολιομυελίτιδα και θεραπεύθηκε από το εμβόλιο.

«Συνωμοσιολόγοι δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού και συγκριτικά με άλλες χώρες είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που φοβούνται το εμβόλιο. Υπάρχουν κάποιοι που όντως φοβούνται και χρειάζονται να το δουν και να πειστούν. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ετοιμάζουμε μια συνολική εκστρατεία για τον εμβολιασμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Οι συμπολίτες θέλουν να εμβολιαστούν για να προστατέψουν τον εαυτό τους» πρόσθεσε.

«Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και δεδομένου ότι πρόκειται για διπλή δόση, η ανοσία θα ξεκινήσει στα τέλη του Φεβρουαρίου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι φωτογραφίες από την Πάρνηθα

Ερωτηθείς για το περιστατικό της Πάρνηθας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ήταν λάθος ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγα για άθληση στην Πάρνηθα. Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκα που μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με τον ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από τις φωτογραφίες από την Πάρνηθα.

«Μπορεί να έκανα ζημιά από μια μικρή στιγμή ανεμελιάς. Αλλά μου έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτώ το παράδειγμα που δίνουν οι πολιτικοί» συμπλήρωσε.

Πώς μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα

«Η ζημιά σε μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρέπει το 2021 να καλύψουμε το οικονομικό κενό. Η χώρα αναγνωρίζεται από τις αγορές και προχωρά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά όμως αφορούν την μεγάλη εικόνα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι τουρκικές προκλήσεις αποτελούν ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω από τώρα ποιες θα είναι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικείμενη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Σίγουρα όμως δεν θα διακινδυνεύσει το κύρος της» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε περάσει πολλούς δύσκολους μήνες. Δεν αντιμετωπίσαμε μόνο την πανδημία, αλλά και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Δεν φτάσαμε σε θερμό επεισόδιο, αλλά υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης» τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας πως η χώρα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία. «Αν δεν βρεθεί λύση θα πάμε στη Χάγη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόγραμμα «Γέφυρα» και Ταμείο Ανάκαμψης

Για τις αναβολές πάσης φύσεως πληρωμών των φορολογουμένων για μεταγενέστερο χρόνο και τον κίνδυνο αδυναμίας καταβολής, απάντησε πως μια ύφεση 10% θα αφήσει πληγές. Με την αντιστρεπτέα προκαταβολή συνδέσαμε και τις θέσεις εργασίας. Η διαγραφή χρεών μερική ή τμηματική πως« δεν κάνει κανένα σχόλιο, παρά όταν πηγαίνει καλά μια επιχείρηση να πληρώσει τους φόρους». Για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και πόσο λειτουργικό αποδείχτηκε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης που καθυστερεί ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι μια τεράστια ευκαιρία και δεν θα αργήσει τόσο πολύ. Εκταμιεύσεις από το 2021 και έφερε ως παράδειγμα της μετάβασης της Δ. Μακεδονίας και τη ενεργειακή εξοικονόμηση που θα φέρουν θέσεις εργασίας και το ενεργειακό αποτύπωμα είναι εφαρμόσιμο και κέρδισε το θαυμασμό της Ευρώπης.

Για την επιτροπή Πισσαρίδη με ενιαίο φορολογικό τρόπο για όλα τα εισοδήματα απάντησε πως τα εξετάζει. «Η έκθεση έχει παρεμβάσεις και συμφωνεί σε πολλά, είναι σημείο αναφοράς αλλά δεν είναι μανιφέστο της ΝΔ. Η τρίτη δεκαετία του αιώνα να είναι να πατήσει γκάζι για τις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε.

Η ευχή για τους πολίτες

«Νομίζω το 2020 μας έκανε όλους να επαναξιολογήσουμε και θέλω να κρατήσω αυτή τη θετική παρακαταθήκη» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Για αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα τόνισε «πως αξιολογούμε περισσότερο τα θετικά της χρονιάς, η ευχή της υγείας είναι πιο πολύτιμη παρά ποτέ. Μέχρι 9 άτομα θα κάνουμε γιορτές, το ίδιο θα κάνω και 'γω. Περιμένει να δει το γιο του που υπηρετεί και προέτρεψε να σεβαστούμε τους κανόνες, Αλλιώς θα αναγκαστούμε να κλείσουμε».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ανέφερε πως «ο Άγιος Βασίλης έχει για φέτος τα εμβόλια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM