Οριακή διαταραχή της προσωπικότητας: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας επηρεάζει τον τρόπο σκέψης και αίσθησης για τον εαυτό μας, προκαλώντας εναλλαγές στην αυτο-εικόνα και δυσκολία στη διαχείριση των σωρείας συναισθημάτων

Η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας (borderline personality disorder – BPD) είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας που επηρεάζει και διαταράσσει την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του ατόμου που πάσχει από αυτήν. Ειδικότερα, έχει αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης και αίσθηση για το εαυτό μας, προκαλώντας εναλλαγές στην αυτο-εικόνα και δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων του ατόμου που πάσχει από αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1 στους 25 έως 35 ανθρώπους, στο γενικό πληθυσμό, φαίνεται πως πάσχει από αυτήν. Και μπορεί η αναλογία να φαίνεται μικρή, ωστόσο, πολλές φορές κανείς από τους τρίτους δεν μπορεί να αντιληφθεί με βεβαιότητα το αν κάποιος πάσχει από BPD.

Να σημειωθεί πως η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας ξεκινά συνήθως στην πρώιμη ενηλικίωση, ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει μέχρι και την ενηλικίωση. Βέβαια, είναι δυνατόν και να βελτιωθεί σταδιακά με το πέρασμα των ετών.

Συμπτώματα

Η οριακή διαταραχή της προσωπικότητας (borderline personality disorder – BPD) είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας, η οποία επηρεάζει το πώς αισθάνεται το άτομο για τον εαυτό του, πώς συμπεριφέρεται αλλά και το πώς αλληλεπιδρά με τους γύρω του. Ουσιαστικά, παρατηρείται μεγάλη αστάθεια, η οποία εκφράζεται σε διάφορες διαστάσεις της ζωής του ασθενή, που έγκειται από τις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εικόνα για τον ίδιο του τον εαυτό, και από την συναισθηματική διάθεση στην έντονη παρορμητικότητα.

Μερικά από τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής είναι:

  • Έντονος φόβος εγκατάλειψης
  • Ασταθείς και έντονες σχέσεις, όπως η εξιδανίκευση ενός ατόμου τη μια στιγμή και στη συνέχεια απότομη απομυθοποίηση του
  • Γρήγορες αλλαγές της αυτο-εικόνας, οι περιλαμβάνουν αλλαγή στόχων και αξιών σε συνδυασμό με υπερβολική αυτοκριτική
  • Περιόδους παράνοιας που σχετίζονται με το άγχος και την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα
  • Παρορμητική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα: τυχερά παιχνίδια, απερίσκεπτη οδήγηση, σεξ χωρίς προφυλάξεις, υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή κατάχρηση ναρκωτικών.
  • Απόπειρες αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμοί, πράξεις που συχνά «απαντούν» στον φόβο του χωρισμού ή της απόρριψης
  • Μεγάλες μεταβολές στην διάθεση, οι οποίες είναι δυνατόν να διαρκούν από μερικές ώρες μέχρι και μερικές ημέρες. Αυτές οι μεταβολές μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη ευτυχία, ευερεθιστότητα, ντροπή ή άγχος
  • Έντονο θυμό και απώλεια ψυχραιμίας και ελέγχου
Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας στο health4u.grΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM