Ζαλάδα, αστάθεια και έλλειψη ισορροπίας - Που οφείλεται;

χάσιμο ισορροπίας αστάθεια και ζαλάδα

Η ζαλάδα μπορεί να φέρει απώλεια ισορροπίας και όταν συμβαίνει σπάνια δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Όταν όμως η συχνότητα αυξάνεται θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να διαπιστωθεί έγκαιρα και με βεβαιότητα εάν η ζαλάδα και το χάσιμο ισορροπίας υποδεικνύουν ένα πρόβλημα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Που μπορεί να οφείλεται η ζαλάδα και το χάσιμο ισορροπίας;

  • Ορθοστατική υπόταση

Το αίσθημα ζάλης τα επόμενα λεπτά αφότου ξαπώσετε ή σηκωθείτε από μια καρέκλα ή ένα κρεβάτι, μπορεί να είναι σημάδι ενός αρκετά σοβαρού υποκείμενου προβλήματος υγείας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Όταν ένα άτομο σηκώνεται, σημειώνεται μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα, ή ακόμη και θολή όραση, αν και θα μπορούσε απλά να οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε παρενέργειες κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, αν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε το άτομο μπορεί να πάσχει από μια πάθηση που ονομάζεται ορθοστατική υπόταση

  • Διαταραχή στο έσω ους

Προβλήματα στο έσω ους επηρεάζουν την ικανότητά ισορροπίας. Το έσω ους διαθέτει πέντε αισθητήρες, σαν μικρά τριχίδια, που ελέγχουν την ικανότητα ισορροπίας. Τρεις από αυτούς ελέγχουν την περιστροφική κίνηση και οι άλλοι δύο ελέγχουν την ανοδική και καθοδική κίνηση. Εάν οι αισθητήρες αυτοί λαμβάνουν λανθασμένα σήματα ή αδυνατούν να αποστείλουν σήματα στον εγκέφαλο, εκδηλώνονται προβλήματα ισορροπίας. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εκδηλώνετε κατά καιρούς ζαλάδες που επιμένουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο health4u.gr