Λυκίσκος: Το βότανο με τις θεραπευτικες ιδιότητες

lykiskos

Ο λυκίσκος (humulus lumpulus) εκτός από το ότι δίνει γεύση στην μπύρα, πιστεύεται ότι προσφέρει και οφέλη για την υγεία.

Πολλά από αυτά τα οφέλη αποδίδονται σε ενώσεις που βρίσκονται στους οφθαλμούς του φυτού σε σχήμα αγκινάρας, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών ξανθοχουμόλη και 8-πρενυλναρινγενίνη και των αιθέριων ελαίων χουμουλένιο και λουπουλίνη.

Στην εναλλακτική ιατρική υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτές οι ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντι-αγχωτικές, αναλγητικές (ανακουφιστικές από τον πόνο) ιδιότητες. Και κάποιοι από αυτούς τους ισχυρισμούς υποστηρίζονται από τις έρευνες.

Ποια πιθανά οφέλη προσφέρει ο λυκίσκος;

Απαραίτητο συστατικό στην παρασκευή μπύρας για περισσότερα από 1.000 χρόνια, ο λυκίσκος έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Σήμερα, οι βοτανολόγοι και οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής ισχυρίζονται ότι η προσθήκη λυκίσκου σε μια δίαιτα μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ακόμη και να αποτρέψει ορισμένες ασθένειες. Ας δούμε τι δείχνουν οι έρευνες:

Λυκίσκος και αϋπνία

Οι πρώτοι γιατροί παρατήρησαν ότι όσοι συμμετείχαν στην συλλογή του φυτού κουράζονταν πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και υπέθεσαν ότι μια κολλώδης ρητίνη που εκκρίνεται από το κομμένο φυτό προκάλεσε αυτό το αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το χουμουλένιο και η λουπουλίνη που βρίσκονται στον λυκίσκο έχουν ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν εφαρμογές στην ιατρική. Μερικές μικρές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις του λυκίσκου στους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης χρησιμοποιώντας μη αλκοολούχα μπύρα.

Διαβάστε περισσότερα στο health4u