Τι είναι η διαταραχή διαγωγής;

διαταραχή αγωγής παιδί θυμωμένο

Δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά κάποια στιγμή κατά την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, η διαταραχή διαγωγής όταν είναι μακροχρόνια και όταν παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων, αντιβαίνει στα αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς και διαταράσσει την καθημερινότητα του παιδιού ή της οικογένειας.

Διαταραχή διαγωγής – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της διαταραχής διαγωγής ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το αν είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Γενικά, τα συμπτώματα της διαταραχής συμπεριφοράς εμπίπτουν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες:

  • Επιθετική συμπεριφορά: Αυτές είναι συμπεριφορές που απειλούν ή προκαλούν σωματική βλάβη και μπορεί να περιλαμβάνουν τσακωμούς, εκφοβισμό, βίαιη συμπεριφορά σε άλλους ή ζώα, χρήση όπλων και εξαναγκασμό άλλου σε σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Καταστροφική συμπεριφορά: Περιλαμβάνει σκόπιμη καταστροφή περιουσίας όπως εμπρησμό και βανδαλισμό ξένης περιουσίας.
  • Παραπλανητική συμπεριφορά: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα ψέματα, κλοπές ή εισβολή σε σπίτια.
  • Παραβίαση κανόνων: Αυτό συνεπάγεται με την παραβίαση των αποδεκτών κανόνων της κοινωνίας. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν κοπάνες από το σχολείο, παλιμπαιδισμούς, φάρσες ή σεξουαλική δραστηριότητα σε πολύ μικρή ηλικία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: health4u.gr