Τι είναι η αποπραγματοποίηση; Ποια τα συμπτώματα;

αποπραγματοποίηση αποπροσωποίηση κρυστάλλινη σφαίρα

Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποια εμπειρία απορπαγματοποίησης σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Όταν όμως αυτά τα συναισθήματα συνεχίζουν να συμβαίνουν και να παρεμβαίνουν στην ποιότητα της ζωής σας, θεωρείται διαταραχή αποπραγματοποίησης-αποπροσωποποίησης.

Αυτή η διαταραχή είναι πιο συχνή σε άτομα που είχαν τραυματικές εμπειρίες. Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι σοβαρή και μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις, την εργασία και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Η κύρια θεραπεία  είναι η θεραπεία (ψυχοθεραπεία), αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται επίσης φάρμακα.

Τα συμπτώματα της αποπραγματοποίησης μπορεί να γίνουν ανυπόφορα για το άτομο που τα βιώνει

Τα συμπτώματα είναι πολυποίκιλα.

  • Συναισθήματα αποξενώσεως με το περιβάλλον. Σαν να ζείτε σε μια ταινία ή ένα όνειρο.
  • Αίσθημα συναισθηματικής αποσύνδεσης από άτομα που σας ενδιαφέρουν.
  • Παραμορφώσεις στην αντίληψη του χρόνου, όπως πρόσφατα γεγονότα που μοιάζουν με μακρινό παρελθόν. 

Τα επεισόδια της αποπραγματοποίησης μπορεί να διαρκέσουν ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες κάθε φορά. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτά τα επεισόδια μετατρέπονται σε συνεχή συναισθήματα που μπορεί περιοδικά να γίνονται καλύτερα ή χειρότερα.

Μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους προκαλεί αυτήν την αίσθηση

Η αποπραγματοποίηση είναι εξαιρετικά περίπλοκη ασθένεια. Δεν είναι απολύτως σαφές τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που τους οδηγεί να αισθάνονται έξω από την πραγματικότητα. Θεωρείται ότι είναι ένας φυσικός μηχανισμός αντιμετώπισης που δημιουργείται μέσα στο σώμα μας.

Κατά τη διάρκεια έντονων περιόδων άγχους, το μυαλό αποφασίζει ότι θα συντονίσει τον κόσμο προκειμένου, να εξαλείψει τη σκέψη για τα ερεθίσματα που προκαλούν το άγχος. Δεδομένου ότι ο νους συνεχίζει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια αυτού του «συντονισμού», ο κόσμος γίνεται ένα μέρος από τον άνθρωπο. Εκείνοι που βιώνουν την αποπραγματοποίηση, συνήθως θα διαπιστώσουν ότι εμφανίζεται στην κορυφή μιας επίθεσης άγχους, μαζί με άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Επειδή και η κατάσταση αυτή τείνει να εξελίσσεται ως ενστικτώδης τρόπος αντιμετώπισης μιας κρίσης πανικού και συντριπτικού άγχους, ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη του κινδύνου εμφάνισης της είναι η αντιμετώπιση του άγχους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ