Φυσικά αντικαταθλιπτικά που βοηθούν στην κατάθλιψη

λεβάντα φυσικά αντικαταθλιπτικά

Ωστόσο, ορισμένα βότανα φαίνεται να λειτουργούν καλά, βοηθώντας τον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στους πάσχοντες. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, το 40-60% των ατόμων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά παρουσιάζουν βελτίωση στα συμπτώματά τους εντός 6-8 εβδομάδων, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν προχωρούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. 

Φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα

  • Σπαθόχορτο (St John’s wort)

Το σπαθόχορτο είναι ένα φυτό που υπάρχει στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική και ένα από τα πιο διάσημα φυσικά αντικαταθλιπτικά. Οι Ευρωπαίοι συνήθως λαμβάνουν το σπαθόχορτο για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η λήψη του βοτάνου έχει συνδεθεί με την αύξηση της ποσότητας σεροτονίνης στο σώμα. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία, η οποία στα άτομα με κατάθλιψη βρίσκεται συχνά σε χαμηλά επίπεδα. Αρκετά αντικαταθλιπτικά λειτουργούν αυξάνοντας την ποσότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το σπαθόχορτο μπορεί να βοηθήσει σε ήπιες μορφές κατάθλιψης. Σε έρευνα του 2008 διαπιστώθηκε ότι το φυτό ήταν εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης με τα αντικαταθλιπτικά και είχε επίσης λιγότερες παρενέργειες. Για αυτούς τους λόγους το σπαθόχορτο θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το St John’s wort είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά και φάρμακα χημειοθεραπείας.

  • Λεβάντα

Τα οφέλη της λεβάντας είναι πολλά, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες, που βοηθούν στον καλό ύπνο. Καθώς πολλά άτομα με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα άγχους και ύπνου, η λεβάντα ώς ένα από τα γνωστότερα φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα μπορεί να τα βοηθήσει να κοιμηθούν χωρίς τις παρενέργειες των υπνωτικών χαπιών. Σύμφωνα με έρευνα του 2012, ένα αφέψημα λεβάντας πριν από τον ύπνο βοήθησε πολύ τους ανθρώπους να κοιμηθούν. Μία ακόμη έρευνα του 2015 παρείχε περισσότερες ενδείξεις ότι η λεβάντα μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ