Τι είναι το σύνδρομο της φωλιάς;

Το «σύνδρομο της φωλιάς» στην εγκυμοσύνη

Έχετε αναλογιστεί τι κρύβεται πίσω από την έντονη επιθυμία σας να τακτοποιείτε διαρκώς το σπίτι ενώ είστε έγκυος; H απάντηση βρίσκεται στο «σύνδρομο της φωλιάς» (Nesting Pregnancy), το οποίο είναι η τάση της μέλλουσας μαμάς να καθαρίζει, να τακτοποιεί και να συμμαζεύει το σπίτι όσο προετοιμάζεται για την άφιξη του μωρού της.

Ουσιαστικά, προετοιμάζει τη «φωλιά» που θα μεγαλώσει το μωρό της. Έρευνες μάλιστα που έχουν γίνει σε θηλαστικά (ποντίκια, κουνέλια) έχουν συνδέσει το «σύνδρομο της φωλιάς» με την ανάγκη για δημιουργία ισχυρού δεσμού με το νέο μέλος της οικογένειας αλλά και με τη σωστή φροντίδα του. Με άλλα λόγια, η διαδικασία αυτή της προετοιμασίας ανοίγει τον δρόμο για τον μετέπειτα ισχυρό δεσμό με το νεογέννητο. Αν, για παράδειγμα, η μαμά κουνέλα δεν καταφέρει να προετοιμάσει κατάλληλα τη φωλιά της πριν γεννήσει, τότε δεν θα μεγαλώσει σωστά τα κουνελάκια της.

Το «σύνδρομο της φωλιάς βοηθάει ψυχολογικά τη νέα μητέρα να αποδεχτεί και να προετοιμαστεί για την αλλαγή που έρχεται στη ζωή της. Είναι ενδιαφέρον ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων κορυφώνονται στο τρίτο τρίμηνο, εξ ου και η ενίσχυση της ενέργειας.

Μάλιστα, το 2013 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μακ Μάστερ στον Καναδά έκαναν μια έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η επιθυμία αυτή των εγκύων ξεκινά την περίοδο που βρίσκονται στο τρίτο τρίμηνο της κύησής τους.

Παρ’ όλα αυτά, δεν συμβαίνει σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες, καθώς κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη της διαφορετικά. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο ή παθολογικό.

Διαβάστε την συνέχεια στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ ΙΝSTAGRAM