Πόνος κατά την ερωτική επαφή; Μήπως πάσχετε από βουλβοδυνία;

Βουλβοδυνία: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών;

Η βουλβοδυνία είναι άγνωστη πάθηση στο ευρύ κοινό, όμως οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματά της αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή.

Ο πόνος, το κάψιμο ή ο ερεθισμός που αισθάνεται η γυναίκα που πάσχει από την συγκεκριμένη πάθηση στα γεννητικά της όργανα είναι τόσο μεγάλα, που κάνουν τη σεξουαλική πράξη να φαίνεται αδιανόητη. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τη βουλβοδυνία, ωστόσο παράγοντες που συμβάλλουν στην πάθηση είναι οι εξής:

  • Τραυματισμός ή ερεθισμός των νεύρων που περιβάλλουν την περιοχή του αιδοίου.
  • Παλαιότερες λοιμώξεις του κόλπου.
  • Αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα.
  • Ορμονικές αλλαγές.

Η βουλβοδυνία δεν προκαλείται από λοίμωξη (π.χ. ιός candida, ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, έρπης), φλεγμονή, νεοπλασία ή νευρολογική διαταραχή. Πολλοί γυναικολόγοι πιστεύουν ότι οφείλεται σε παλαιότερη μυκητίαση. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι οι βλάβες των νεύρων. Τα χαρακτηριστικά του πόνου που συναντώνται στη βουλβοδυνία μοιάζουν με εκείνα του νευροπαθητικού πόνου. Η πάθηση ταλαιπωρεί περίπου 15% των γυναικών.

Εφόσον οι αιτίες είναι ελάχιστα κατανοητές, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποια γυναίκα θα εμφανίσει βουλβοδυνία. Μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως καταγωγής. Συνήθως ξεκινά από την εφηβεία ή μετά την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε την συνέχεια στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM