Μισογυνισμός: Τύποι και χαρακτηριστικά

Ο μισογυνισμός σημαίνει στην κυριολεξία το μίσος απέναντι στις γυναίκες και μπορεί να υπάρχει ακόμα και σε άτομα που κρύβουν καλά το πραγματικό τους πρόσωπο.

Ο μισογυνισμός δεν είναι αντιληπτός από τον άτομο που το βιώνει, γι' αυτό και οι περισσότεροι άνδρες  καταφεύγουν σε βαρύγδουπα λόγια, όπως το ότι αγαπάνε τις γυναίκες κλπ.

Οι μισογύνηδες μπορεί να είναι ευγενικοί και γοητευτικοί στο γραφείο και την παρέα, αλλά να έχουν διαφορετική συμπεριφορά στο σπίτι απέναντι στη σύντροφό τους.

Η γυναίκα που ζει με έναν άνδρα μισογύνη μπορεί να μπερδευτεί από τα διπλά μηνύματα που λαμβάνει, ενώ συχνά άτομα του περίγυρού της μπορεί να μην πιστεύουν τι πραγματικά συμβαίνει στο σπίτι. Καθώς αρχίζει να αμφιβάλλει μέχρι και για τις δικές της αντιλήψεις, ενδέχεται να κατηγορήσει τον εαυτό της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για να ευχαριστήσει τον σύντροφό της, ώστε να πάρει την έγκρισή του.

Τα χαρακτηριστικά του μισογυνισμού

Ο μισογύνης συνήθως προβαίνει σε κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές:

  • Μειώνει μια γυναίκα και τη βάζει στον στόχο του. Οι φυσικές της άμυνες ενδεχομένως να είναι αποδυναμωμένες, επειδή στην αρχή είναι ερωτευμένη και ενθουσιασμένη.
  • Αρχίζει με την πάροδο του χρόνου να αποκαλύπτει μια αγενή και σκληρή προσωπικότητα.
  • Δίνει υποσχέσεις που συχνά αθετεί, ενώ σχεδόν πάντα τηρεί τον λόγο του απέναντι στους άνδρες.
  • Αργεί στο ραντεβού του με μια γυναίκα, ενώ είναι αρκετά ακριβής με τους φίλους του.
  • Έχει μεγαλοπρεπή, αλαζονική, ελεγκτική και εγωκεντρική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες.
  • Είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός, ειδικά με τις γυναίκες. Εάν μια γυναίκα τα πηγαίνει καλύτερα από αυτόν σε κοινωνικά ή επαγγελματικά θέματα, αισθάνεται απαίσια.
  • Είναι διατεθειμένος (ασυνείδητα) να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε μπορεί να κάνει τις γυναίκες να νιώσουν άσχημα. Μπορεί να απαιτήσει το σεξ στις σχέσεις του, να κάνει άσεμνα αστεία για τις γυναίκες ή να δανειστεί χρήματα από αυτές χωρίς να τα επιστρέψει.
  • Απατά συχνά τις σχέσεις του, καθώς η μονογαμία είναι το τελευταίο πράγμα που αισθάνεται ότι οφείλει σε μια γυναίκα.
  • Εξαφανίζεται ξαφνικά από μια σχέση χωρίς να την τερματίσει και μπορεί να επιστρέψει τρεις μήνες αργότερα με μια «φτιαχτή» εξήγηση.

Οι τύποι του μισογύνη

  • Μισογύνης τύπου Ι

Ο πρώτος τύπος μισογύνη δεν είναι σωματικά κακοποιητικός, αλλά είναι ασεβής και συχνά επικρίνει τη γυναίκα του. Σπάνια χάνει την ψυχραιμία του, χρησιμοποιώντας την κολακεία για να περιορίσει τις αρνητικές σκέψεις της γυναίκας του.

  • Μισογύνης τύπου II

Ο δεύτερος τύπος χρησιμοποιεί περισσότερη λεκτική κακοποίηση από τον πρώτο. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τη γυναίκα του και μπορεί να τη ζηλεύει σε υπερβολικό βαθμό.

Διαβάστε τους υπόλοιπους τύπους στο health4u.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ