2+1 vegan συνταγές που θα σε κάνουν να δεις τη χορτοφαγία αλλιώς

Με το δεύτερο ολικό lockdown να έχει ανακοινωθεί και επίσημα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε καινούριες γεύσεις και να πειραματιστούμε με τη χορτοφαγία μέσα από απλές vegan συνταγές.

Η χορτοφαγία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και έχει γίνει τρόπος ζωής. Μπορεί να πιστεύουμε πως η χορτοφαγία είναι δύσκολη και θέλει αρκετό ψάξιμο στη μαγειρική, ωστόσο υπάρχουν αρκετές vegan συνταγές που είναι εύκολες στην εκτέλεση και ιδιαίτερα γευστικές.

Ποιες είναι αυτές οι vegan συνταγές;

Μανιτάρια στιφάδο με σπανάκι και μαυρομάτικα

→ Υλικά

  • 1 κιλό μανιτάρια διάφορα (πορτομπέλο, λευκά, πλευρώτους)
  • ½ κιλό κρεμμύδια στιφάδου καθαρισμένα
  • 2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ ματσάκι θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνη
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
  • 500γρ. σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

→ Εκτέλεση

Κόβουμε τα μανιτάρια και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια του στιφάδο για 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν πιο μαλακά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια, το θυμάρι, τις ντομάτες, την κανέλα, τη δάφνη και το μπαχάρι και ανακατεύουμε, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για λίγο ακόμα.

Σβήνουμε με κρασί και ξίδι, αφήνοντας να εξατμιστούν και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το σπανάκι, τα μαυρομάτικα, αλάτι, πιπέρι.

Τέλος το βράζουμε για  10 λεπτά ακόμη μέχρι να ψηθούν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε.

Burger με μπιφτέκι από ρεβίθια και μελιτζάνες

 

→ Υλικά

  • 400γρ. ρεβίθια βρασμένα (ζυγισμένα μετά το βράσιμο)
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες, σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάστα καυτερής πιπεριάς (harissa)
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κύμινου
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150γρ. φρυγανιές ολικής άλεσης
  • αλάτι, πιπέρι
  • 6 αραβικές πίτες μικρές
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες κομμένες σε λωρίδες

vegan-burger-apo-revithia

→ Εκτέλεση

Αλέθουμε τι φρυγανιές στο multi και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Αλείφουμε τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Όταν κρυώσουν τις βάζουμε στο multi μαζί με τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και τη harissa. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ.

Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη φρυγανιά και το κύμινο, ανακατεύοντας ξανά.

Πλάθουμε το μείγμα σε έξι μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκριλ για 10 λεπτά από κάθε πλευρά και με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε τις πίτες, βάζοντας μέσα από ένα μπιφτέκι.

Τέλος, γαρνίρουμε με τις λωρίδες από τις πιπεριές Φλωρίνης.

Σουτζουκάκια από φάβα

→ Υλικά

  • 500γρ. φάβα βρασμένη και καλά στραγγισμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, σε σκόνη
  • 80-100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτάκι ανθρακούχο νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • ½ φλιτζάνι σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  •  4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες στο τρίφτη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

vegan-soutzoukakia-apo-phava

→ Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τη φάβα με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.

Προσθέτουμε τη ρίγανη, την κέτσαπ, το κοσκινισμένο αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε. Θα πρέπει  στο τέλος να έχουμε ένα μείγμα σφιχτό και μαλακό που να πλάθεται χωρίς να σπάει.

Βρέχουμε τα χέρια μας στο ανθρακούχο νερό και πλάθουμε το μείγμα σε σουτζουκάκια. Τα περνάμε από το αλεύρι για να τηγανιστούν με μεγαλύτερη ευκολία.

Σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το σπορέλαιο και τηγανίζουμε τα φαβοσουτζουκάκια. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και 1 ποτήρι νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Τέλος, ρίχνουμε τα φαβοσουτζουκάκια προσεκτικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα