Τα κρασιά των Χριστουγέννων: Οι καλύτεροι συνδυασμοί

Τα κρασιά των Χριστουγέννων: Πως θα κάνετε τους καλύτερους συνδυασμούς

Τα κρασιά των Χριστουγέννων: Η περίοδος των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς , που σε όλες τις χώρες που εορτάζεται όπως και στην Ελλάδα, έχει ως βάση της την αγάπη και την σημαντικότητα του να μοιραζόμαστε, συναισθήματα και ωραίες στιγμές.

Η αγαπημένη αυτή γιορτή μικρών και μεγάλων διαφοροποιείται συγκριτικά με το Πάσχα στο ότι έχει να παρουσιάσει (τουλάχιστον) δύο επίσημα γεύματα, έστω και με εννέα καλεσμένους φέτος.

 

Το κρασί είναι αναμφίβολα ο καλύτερος συνοδός του φαγητού. Αυτό δεν ισχύει µόνο για τους μεσογειακούς λαούς που πάντοτε συνόδευαν και συνοδεύουν το φαγητό τους µε το κρασί αλλά και βόρειοι λαοί που δεν παράγουν κρασί, τα τελευταία χρόνια το θεωρούν απαραίτητο σε κάθε τους γεύμα.

Η διαδικασία επιλογής, δοκιμασίας και συνδυασμού ενός κρασιού µε το κατάλληλο πιάτο είναι γεμάτη µε κανόνες και παγίδες. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι βασικοί κανόνες, καθώς και τα προσωπικά γούστα του καθενός για ορισμένα κρασιά διευκολύνουν σε μεγάλο

βαθμό το ταίριασμα ενός κρασιού µε το κατάλληλο φαγητό.

proposi potiria krasiou

Τι κρασί όμως να επιλέξουμε για ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα ή δείπνο;

  • Κόκκινο κρέας με πολλά μπαχαρικά και κόκκινη «βαριά» σάλτσα: κόκκινο κρασί ποικιλίας Ξυνόμαυρο

  • Αρνί ή κατσίκι ή οποιοδήποτε κρέας μέσα σε πικάντικη σάλτσα: κόκκινο κρασί Syrah, το οποίο είναι εξίσου ιδιαίτερα πικάντικο στα αρώματά του.

  • Κυπριακή σούβλα από αρνί – ρίφι: Πικάντικο, γεμάτο κόκκινο κρασί, όπως Μαραθεύτικο, Shiraz, Cabernet Sauvignon..

  • Κυνήγι ή µαύρα κρέατα Φτερωτό κυνήγι (ορτύκια, φασιανοί, φάσσες, τσίχλες): Λεπτά κόκκινα κρασιά.

  • Πέρδικες, πάπιες: πλούσια αρωματικά κόκκινα κρασιά.

  • Αγριόχοιρος, ελάφι, λαγός: Πλούσια, δυνατά, παλαιωμένα κόκκινα κρασιά

  • Χοιρινό: Ελαφρό, κόκκινο νεαρό κρασί. Ένα ωραίο κόκκινο Αγιωργίτικο ή ακόμα και μια Μαυροδάφνη θα τονίσει πολύ την γεύση του πιάτου.boukali kokkino rasi

  • Μοσχάρι γάλακτος, αρνάκι και ρίφι γάλακτος: Παλαιωμένο λευκό, λιπαρό ή δυνατό ροζέ ή κόκκινο ελαφρό, αρωματικό.

  • Πουλερικά: ακολουθούν τον κανόνα λευκό κρέας – λευκό κρασί. Στην γαλοπούλα προτιμήστε ένα κρασί με μέτρια ή μέτρια προς υψηλή οξύτητα, ενώ για το κοτόπουλο ένα κρασί με υψηλή οξύτητα. Το κρασί μας θα πρέπει να είναι ξηρό, και σε περίπτωση που έχουμε στην γέμιση φρούτα, σταφίδες και άλλα γλυκά υλικά, ένας ημίξηρος οίνος δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα. Τέλος, καλό θα ήταν το κρασί να έχει αρωματικό πλούτο καθώς τα εδέσματα που συνοδεύει είναι αρωματικά.

  • Λαχανικά: λευκά κρασιά με πλούσιο χρώμα ή ακόμα και κόκκινα φρουτώδη

  • Λαδερά ή ζυμαρικά με θαλασσινά: ένα ροζέ κρασί είναι ο απόλυτος συνδυασμόςzesto krasi

  • Τυριά: Τόσο το τυρί όσο και το κρασί είναι προϊόντα της ζύμωσης και ταιριάζουν θαυμάσια το ένα µε το άλλο,είναι όμως η ποικιλία των τυριών τόσο μεγάλη, καθώς και η προέλευσή τους τόσο διαφορετική που κάνει δύσκολη την επιλογή ενός κρασιού. Για παράδειγμα ένα καπνιστό τυρί δεν ταιριάζει µε ένα κόκκινο παλαιωμένο ή ένα λευκό αρωματικό κρασί. Τα γλυκά τυριά τύπου γκούντα και οι γλυκιές γραβιέρες ταιριάζουν καλύτερα µε λευκά αρωματικά κρασιά ή ελαφρά κόκκινα. Τα μαλακά τυριά (µπρι, κάμαμπερ) συνδυάζονται τέλεια µε ένα δυνατό κόκκινο κρασί. Τα τυριά τύπου ροκφόρ µε ένα αρωματικό λευκό κρασί του τύπου Gewurztraminer ή µε ένα μοσχάτο Σάμου, κάνουν ένα υπέροχο συνδυασμό. Ένα συνηθισμένο χαλούμι ταιριάζει εξίσου καλά τόσο µε ένα δροσερό λευκό κρασί από την ποικιλία Ξυνιστέρι όσο και µε ένα απαλό κόκκινο από την ποικιλία Μαύρο. Ένα κατσικίσιο χαλούµι, µε έντονα αρώματα, ειδικά όταν έχει υποστεί τη διαδικασία της ωρίμανσης, ταιριάζει καλύτερα µε λευκά έντονα αρωματικά κρασιά.rokfor kokkino krasi

  • Πιάτα με φρέσκα μυρωδικά:  Λευκό κρασί, όπως Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά ταιριάζει πολύ με πιάτα που έχουν μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, φρέσκο κρεμμυδάκι ή δενδρολίβανο.

  • Σιροπιαστά Γλυκά: λευκά κρασιά, όπως Μοσχάτο Σάμου ή Vissanto Σαντορίνης.

  • Επιδόρπια: Εκείνα που περιέχουν φρούτα και κρέμα συνδυάζονται με γλυκά αφρώδη κρασιά, ενώ η σοκολάτα με κόκκινο, για παράδειγμα Μαυροδάφνη ή Porto.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM