DIY: Φτιάξε μόνος σου ζεστό, εορταστικό ζεστό κρασί στο σπίτι (photo)

Εις υγείαν και πάμε για ένα hot θέμα και αμιγώς εορταστικό. Όπως ήδη καταλάβατε απ' το τίτλο, τώρα κάνουμε focus στο ζεστό κρασί.

Είναι μια παράδοση που έχει τις ρίζες στην Αναγέννηση. Τότε λοιπόν, ελλείψει πωμάτων, φελλών ή άλλου τρόπου να μην παίρνει το κρασί αέρα, άρχισαν να προσθέτουν μπαχαρικά στον οίνο για να καμουφλάρει την γεύση και να καθυστερεί την αλλοίωση.

Πονηρό, δε λέμε, αλλά άρεσε και με το πέρασμα των ετών καθιερώθηκε, κυρίως στην κεντρική και βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Πλέον, τα «γκλογκ», όπως ονομάζεται αυτή η οικογένεια κοκτέιλ, είναι αναπόσπαστα απ' την εορταστική τους κουλτούρα, που τείνει ν' αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα.

Στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει να πίνουμε ζεστό κρασί τα τελευταία 5-7 χρόνια, όμως, Έλληνες γαρ, τροποποιούμε τις γνωστές συνταγές και να τις προσαρμόζουμε στα δικά μας γούστα. Αλίμονο κιόλας, που θ' αφήναμε οποιαδήποτε συνταγή στην... ησυχία της.

Συνήθως τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται ότι δεν μπορείς να προσθέσεις και τζίντζερ, δάφνη, μαύρο πιπέρι, αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών. Εν ολίγοις θυμίζει τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται και σήμερα σε κονιάκ, παλαιωμένο ρούμι, ουίσκι και παλαιωμένο τσίπουρο.

Υλικά
  • Ενάμιση λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί (εμφιαλωμένο σε πλαστικό ή 2 γυάλινα).
  • Τέσσερα κομμάτια γαρύφαλλο.
  • Τρία-τέσσερα μπαστούνια κανέλα.
  • Εξήντα γρ. μαύρη ζάχαρη ή 80 λευκή.
  • Φλούδα ενός λεμονιού.
  • Φλούδα μισού πορτοκαλιού.
  • Ένα με 1 ½ σφηνάκι κονιάκ (40-60 ml).
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι.
  • *Μισό Μοσχοκάρυδο.
  • *Δύο φύλλα δάφνης.
  • *Τριάντα γραμμάρια τζίντζερ τριμμένο σε τρίφτη
Εκτέλεση
  • Βάζεις τα μπαχαρικά, τις φλούδες και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 200-300ml από το κρασί και θερμαίνεις σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (1 με 2 λεπτά).
  • Στις φλούδες καρφώνεις τα γαρύφαλλα ώστε να μην χρειαστεί να σουρώσεις. Προσθέτεις το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ ή το μπράντι (τα ελληνικά κονιάκ ονομάζονται μπράντι, είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης - για τους info-maniacs) και το ποτήρι με τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύεις για ένα-δύο λεπτά και με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρείς τις φλούδες. Έπειτα, με μια κουτάλα σερβιρίσματος σούπας, γεμίζεις τα ποτήρια και απολαμβάνεις! Στην υγειά σου.