Θεσσαλονίκη: Δημιουργία υπαίθριας υγειονομικής μονάδας στο 424 Στρατιωτικό

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας παραμένει κρίσιμη, καθώς η ανάγκη για ΜΕΘ ολοένα και αυξάνεται και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) πιέζεται αφόρητα. Έτσι, προέκυψε η ανάγκη για δημιουργία υπαίθριας υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Η δημιουργία υπαίθριας υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, έπειτα από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία αυτής της υπαίθριας υγειονομικής μονάδας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα. Επιπλέον, διευκρινίζεται πως η υπαίθρια αυτή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στόχος της υπαίθριας μονάδας είναι να μπορεί να δεχτεί ‒εφόσον κριθεί απαραίτητο‒ ασθενείς. Και αυτό ώστε να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορονοϊό εντός του νοσοκομείου.

Τι θα περιλαμβάνει
  • Χειρουργείο, με δύο χειρουργικές τράπεζες (μία για σηπτικές και μία για άσηπτες επεμβάσεις)
  • Μονάδα Αποστείρωσης
  • Πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Ανάνηψης
  • Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών σε πλήρη ανάπτυξη, με τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό για αντιμετώπιση σοβαρότατων περιστατικών
  • Εξωτερικά ιατρεία
  • Σταθμούς Α’ Βοηθειών και Διαλογής Τραυματιών
  • Θαλάμους νοσηλείας χειρουργικών - παθολογικών περιστατικών, με δυνατότητα νοσηλείας 30 ασθενών, σε σκηνές χωρητικότητας 10 κλινών η καθεμία
  • Πλήρες μικροβιολογικό εργαστήριο για την πλήρη υποστήριξη των κλινικών αναγκών
  • Τράπεζα αίματος - πλάσματος για πλήρη κάλυψη τακτικών και εκτάκτων χειρουργικών περιστατικών
  • Πλήρες ακτινολογικό εργαστήριο, με επιπλέον εξοπλισμό με μηχανήματα υπερήχων για διάγνωση κοιλιακών παθήσεων και κλειστών ενδοκοιλιακών κακώσεων
  • Φαρμακείο
  • Πλήρη οδοντιατρική μονάδα
  • Τμήμα προληπτικής ιατρικής, για τον έλεγχο περιβάλλοντος, τροφίμων, καταλληλότητας νερού
  • Τρεις ομάδες υποδοχής και σταθεροποίησης (stabilization stations)
Δείτε την gallery που ακολουθεί:Τραγική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Η παθολόγος - εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, από τη μονάδα Covid-19 του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα. Η ίδια σε διαδικτυακή εκδήλωση ανέφερε: «Πλέον στις πτέρυγες Covid ένα ποσοστό των περιστατικών κανονικά και με βάση τον νόμο δεν θα έπρεπε να νοσηλεύεται εκεί, αλλά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με πολύ περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μόνιτορ».

103 νεκροί, 540 διασωληνωμένοι, 1.498 κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και χθες Κυριακή (22/11) τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 1.498 ημερήσια κρούσματα. Εξ αυτών, 218 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και 305 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, που παραμένει στο «κόκκινο». Οι διασωληνωμένοι διαρκώς ανεβαίνουν, καθώς έφτασαν τους 540, ενώ 103 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τη ζωή.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.498 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91.619, εκ των οποίων το 53,4% άνδρες.

4.810 (5,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23.403 (25,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

540 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 103 ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους και 1.630 θανάτους συνολικά στη χώρα. 647 (39,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97,0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM