Βατόπουλος: «Κλειδί» για επιστροφή στην κανονικότητα τα self tests

καθηγητής Βατόπουλος
(Πηγή: aftodioikisi.gr)

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος θεωρεί «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα τα self tests. Αναφορικά με τις μετακινήσεις του Πάσχα ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι με self test και πολλή προσοχή, οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους.

Επιπλέον, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής τόνισε πως το νωρίτερο την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή των ειδικών θα έχει μια πρώτη εικόνα για το τι θα πρέπει να εισηγηθεί. Ειδικότερα, δήλωσε: «Να δούμε πως λειτουργεί στην πράξη το self test και να αποφασίσουμε, λογικά έτσι θα γίνει».

Αναφορικά με την αυριανή συζήτηση στην Επιτροπή, ο κ. Βατόπουλος είπε πως αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στην Κοζάνη αλλά και σε περιοχές, οι οποίες θα αλλάξουν χρώμα και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως το άνοιγμα της εστίασης δεν έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, όπως σημείωσε, αν δουν ότι λειτουργούν τα self tests, ίσως, τεθεί στο «τραπέζι».

«Με τα self tests θα έχουμε περισσότερα κρούσματα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή. στην Επιτροπή έχουν συζητήσει την πιθανότητα μιας αναπροσαρμογής της στρατηγικής από οριζόντια μέτρα, η οποία θα βασίζεται στη δυνατόν μεγαλύτερη ανίχνευση των κρουσμάτων.

Όπως είπε ίδιος, αυτό γίνεται «με τα τεστ αντιγόνου που είναι τα rapid tests και τα self tests για τα οποία έχει φανεί και έχει διαπιστωθεί η αξία τους. Όταν εφαρμόζονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα –1 με 2 φορές την εβδομάδα– έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν πολλά κρούσματα και ασυμπτωματικά. Συνεπώς, χρησιμοποιώντας τα τεστ αντιγόνου μαζί με τον εμβολιασμό μπορεί να πει κανείς ότι είναι ένα όπλο για να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Πάντα όμως με την τήρηση των μέτρων προστασίας: μάσκα, αντισηπτικό και αποστάσεις».

Όσον αφορά την επέκταση των τεστ αυτοδιάγνωσης και σε κλάδους εργαζομένων από την ερχόμενη Δευτέρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την Επιτροπή, προκειμένου να μπορέσει να καταλήξει ποιες εισηγήσεις θα κάνει.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως με τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, ωστόσο, θα μπορούν να εντοπίζονται αυτά τα κρούσματα και να απομονώνονται. Τέλος, ο κ. Βατόπουλος είπε πως υπάρχουν τρεις παραδοχές:

  1. Το ίδιο το τεστ να λειτουργεί σωστά,
  2. Ο χρήστης να το χρησιμοποιεί σωστά – συστήνοντας στους πολίτες να δουν προσεκτικά τα σχετικά βίντεο– και
  3. Να δηλώνεται στην πλατφόρμα και ο εργαζόμενος να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα