Γιατί η τηλεργασία δεν «χωράει» στην χώρα μας;

Ένας χρόνος Covid-19 στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, χάσαμε ανθρώπους που αγαπάμε, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα μικροσκοπικό κυτταράκι που εισβάλει στον οργανισμό μας και τον καταστρέφει, αγοράσαμε οτιδήποτε υπάρχει στο ίντερνετ, γνωρίσαμε τους εαυτούς μας καλύτερα και  μέσα σε όλα αυτά πολλοί από εμάς τηλεργαστήκαμε. 

Η εργασία εξ αποστάσεως στην αρχή μας φάνηκε παράξενη, έξω από τα νερά μας. Δεν ετοιμαζόμασταν για να πάμε στη δουλειά, δεν παίρναμε το μέτρο, δεν ετοιμάζαμε το σνακ του γραφείου μας από την προηγούμενη και δεν κολλάγαμε στην κίνηση πρωί πρωί.

Άρχισε να μας αρέσει σιγά σιγά, γιατί προλαβαίναμε να κάνουμε πράγματα που δεν θα κάναμε εάν συνεχίζαμε στο γραφείο. Πόσοι από εμάς ξυπνάμε νωρίτερα για να κάνουμε γυμναστική για παράδειγμα εάν πρέπει να είμαστε στη δουλειά στις 7; Λίγοι .. πολύ λίγοι.. Ναι λοιπόν σιγά σιγά μας άρεσε η τηλεργασία σε γενικές γραμμές.

Επίσης ρώτησε κανείς πόσα μικρά τετράποδα ήταν τρισευτυχισμένα γιατί δεν λείπαμε στιγμή από κοντά τους;

skulos
unsplash

Σε κάποιον όμως δεν άρεσε καθόλου. Και ποιος είναι αυτός; Ο εργοδότης μας. Γιατί ποιος εργοδότης προτιμά να επικοινωνεί με τον εργαζόμενο μέσω τηλεφώνου, βιντεοκλήσης, skype, zoom (μέσα πρωτοφανή για το 2021!)  από το να έχει τον εργαζόμενο στον ίδιο χώρο με αυτόν, να τον επιπλήττει επειδή δεν έχει προβλήματα στο σπίτι -για τα οποία και βέβαια φταις εσύ- ,να τον βάζει να δουλεύει απλήρωτες ατέλειωτες  υπερωρίες-γιατί αν δεν δουλέψεις, μην ανησυχείς θα βρεθεί άλλος, ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ, και να τον τσεκάρει ανά πάσα ώρα και στιγμή. 

Στο γραφείο μπορούσε να είναι όλη την ώρα πάνω από το κεφάλι σου να σε ελέγχει και ενώ έχεις χίλια πράγματα να πρέπει να σκέφτεσαι και ότι είναι ένας «άνθρωπος» πάνω από το κεφάλι σου. 

grafeia
unsplash

Η χώρα μας είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να αντέξει έναν τόσο μεγάλο θεσμό, όπως η τηλεργασία. Όσα νομοσχέδια και να ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας σχετικά με την θέσπιση οκταώρου, Ψηφιακής Κάρτα Εργασίας και πειθαρχίας των εργοδοτών, δυστυχώς δεν θα αλλάξει το μυαλό του Έλληνα που θέλει να υπέρ εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο ανά  πάσα ώρα και στιγμή.

Ο εργοδότης θα δεχτεί την τηλεργασία εάν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αλλά ποιος μας εγγυάται πως δεν θα δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ επειδή υποτίθεται ότι δεν αποδίδουμε το ίδιο επειδή δεν είμαστε στο γραφείο...