Η Αθήνα μέρος του προγράμματος «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά»

χαμογελαστό παιδί
© Unsplash

Στο παγκόσμιο πρόγραμμα, «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» συμμετέχει από σήμερα η Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος της Αθήνας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη UNICEF και την συμμετοχή της ελληνικής πρωτεύουσας στο παγκόσμιο πρόγραμμα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση.

παιδιά που γελάνε
© Unsplash

Το Μνημόνιο υπογράφηκε σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο Αθηνών, από τον δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη και τον εκπρόσωπο του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καλεστίνι (Luciano Calestini). Ο Κώστας Μπακογιάννης παρέλαβε από τον κύριο Καλεστίνι την επίσημη σφραγίδα της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά καθιστώντας την Αθήνα την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη «σε 47 χώρες συνδέοντας δήμους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκό χώρο, μέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, παιδιά και νέους με σκοπό να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητες τους πιο φιλικές προς αυτά».

παιδί που χοροπηδάει
© Unsplash

Τι είναι η πρωτοβουλία για «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά»;

Το πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» είναι  μια πρωτοβουλία της UNICEF που υποστηρίζει τις τοπικές κυβερνήσεις στην υλοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών σε τοπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού ως θεμέλιο.

Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει:

  • Στη μείωση της παιδικής φτώχειας μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων
  • Στη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών
  • Στην προώθηση της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εκπαίδευσης
  • Στην πρόληψη της βίας κατά των παιδιών
  • Στη συμμετοχή τους σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων κ.ά.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ίδια η UNICEF στον ιστότοπο της πρόκειται επίσης για ένα δίκτυο που συγκεντρώνει την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και, κυρίως, τα ίδια τα παιδιά που επιθυμούν να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητες τους πιο φιλικές.  

Υπενθυμίζεται πως η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1996 από τη UNICEF και τον ΟΗΕ-Habitat, προκειμένου να ενεργήσει βάσει του ψηφίσματος κατά τη διάρκεια της δεύτερης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους ανθρώπινους οικισμούς (Habitat II) ώστε να καταστούν οι πόλεις βιώσιμα μέρη για όλους.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα