Μαθητές για Κεραμέως – Χατζηδάκη: «Δεν ανεχόμαστε να μιλάνε εκ μέρους μας»

πορεία μαθητές
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Στο πλευρό των απεργών τάχθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας μέσω ανακοίνωσής της χθες (15/6), στην οποία κατακεραύνωσε την κίνηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να καταθέσει αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για να μην επηρεαστεί η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων από τις κινητοποιήσεις.

Στην ανακοίνωση τονίστηκε πως δεν είναι τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο που καταργεί την κυριακάτικη αργία σε ακόμη περισσότερα επαγγέλματα, «το 8ωρο και θεσμοθετεί το 10ωρο δουλειάς, τις απλήρωτες υπερωρίες».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει και να ψηφίσει την Τετάρτη, μέρα διεξαγωγής πανελλαδικών εξετάσεων» το εν λόγω νομοσχέδιο, υπογράμμισαν οι μαθητές, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ανεχόμαστε να μιλάει εκ μέρους των μαθητών καμία Κεραμέως, κανένας Χατζηδάκης και κανένα κανάλι, σαν να είναι εκπρόσωποί μας».

Ακόμη, συμπλήρωσαν ότι «οι καθηγητές μας, που είναι αύριο επιτηρητές στις Πανελλαδικές, έχουν πει από την πρώτη στιγμή πως αύριο θα είναι στο πλευρό των μαθητών που εξετάζονται, οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά. Θα είναι δίπλα μας, όπως ήταν όλους αυτούς τους μήνες που δοκιμαστήκαμε για να φτάσουμε ως εδώ», κάνοντας λόγο για «τεράστια επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στην αυριανή απεργία», η οποία λέει εμμέσως πλην σαφώς πως «όσοι είναι με την απεργία δεν είναι με τους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές. Τους απαντάμε λοιπόν… Δεν ντρέπονται λίγο;».

«Αν τους νοιάζει για το μέλλον μας, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο»

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας σημείωσε, αναφερόμενη στην κυβέρνηση, ότι «αν τους νοιάζει για το μέλλον μας, να μην ψηφίσουν τότε το νομοσχέδιο που θα μας κάνει σε λίγα χρόνια εργαζόμενους που θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα απάνθρωπα ωράρια και τους μισθούς ψίχουλα».

«Αύριο, μέρα πανελλαδικής απεργίας, οι μαθητές όλης της χώρας ξέρουμε ποια είναι η θέση μας. Στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών μας, των φοιτητών, όλου του λαού. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα δίνουμε τη δική μας μάχη στις εξετάσεις» τόνισαν οι ίδιοι στη χθεσινή ανακοίνωσή τους.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών

«Δεν ανεχόμαστε να μιλάει εκ μέρους των μαθητών καμία Κεραμέως, κανένας Χατζηδάκης και κανένα κανάλι, σαν να είναι εκπρόσωποί μας!

Η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει και να ψηφίσει την Τετάρτη, μέρα διεξαγωγής πανελλαδικών εξετάσεων, νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και θεσμοθετεί το 10ωρο δουλειάς, τις απλήρωτες υπερωρίες, καταργούν την κυριακάτικη αργία σε ακόμη περισσότερα επαγγέλματα.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους οι γονείς και οι καθηγητές μας, ήδη έχουν κάνει μια τεράστια απεργία την προηγούμενη εβδομάδα και θα κάνουν ξανά –κόντρα σε θεούς και δαίμονες– και αύριο.

Οι καθηγητές μας, που είναι αύριο επιτηρητές στις Πανελλαδικές, έχουν πει από την πρώτη στιγμή πως αύριο θα είναι στο πλευρό των μαθητών που εξετάζονται, οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά. Θα είναι δίπλα μας, όπως ήταν όλους αυτούς τους μήνες που δοκιμαστήκαμε για να φτάσουμε ως εδώ. Παρ' όλα αυτά, έχει ξεκινήσει μια τεράστια επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στην αυριανή απεργία, λέγοντας με δυο λόγια πως “όσοι είναι με την απεργία δεν είναι με τους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές”!

Τους απαντάμε λοιπόν… Δεν ντρέπονται λίγο;

Τώρα τους πήρε ο πόνος για τους μαθητές; Όταν πέρναγαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θα αφήσει πάνω από 20.000 από εμάς εκτός ΑΕΙ, μάλλον δεν τους ένοιαζε και τόσο.

Όταν ανοιγόκλειναν τα σχολεία, όταν στοιβαζόμασταν απροστάτευτοι σε αίθουσες-κλουβιά, όταν μείναμε 5 μήνες στα σπίτια παλεύοντας με το webex, δεν νομίζουμε πως τους ένοιαζε η ταλαιπωρία που περνούσαμε.

Τόσο καιρό βλέπουμε τους γονείς μας να αγωνιούν για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, να δουλεύουν όλη μέρα κλεισμένοι στο σπίτι, να έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης, παρά τις θυσίες που κάνουν, να κινδυνεύουν από τον κορονοϊό στα ΜΜΜ και στη δουλειά τους. Και φέρνουν και από πάνω τέτοιο νομοσχέδιο. Αν νοιάζονται για εμάς, να νοιάζονται και για τους εργαζόμενους γονείς μας και να μην τους καταδικάζουν σε ακόμη χειρότερες συνθήκες εργασίας.

Τους νοιάζει για το μέλλον μας; Να μην ψηφίσουν τότε το νομοσχέδιο που θα μας κάνει σε λίγα χρόνια εργαζόμενους που θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, με αυτά τα απάνθρωπα ωράρια και τους μισθούς ψίχουλα!

Τέτοιο ενδιαφέρον δεν το θέλουμε!

Στην τελική, αν δεν θέλανε να δημιουργηθεί όλη αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαν απλά να μη φέρουν και να μην ψηφίσουν εν μέσω Πανελλαδικών και πανδημίας τέτοιο άθλιο νομοσχέδιο. Δεν γίνεται να ζητούν οι εργαζόμενοι να μην αντιδράσουν όταν τσακίζονται. Αγωνίζονται δυναμικά, και καλά κάνουν.

Αύριο, μέρα πανελλαδικής απεργίας, οι μαθητές όλης της χώρας ξέρουμε ποια είναι η θέση μας. Στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών μας, των φοιτητών, όλου του λαού. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα δίνουμε τη δική μας μάχη στις εξετάσεις.

Και θα νικήσουμε όλοι».