Σφράγιση και πρόστιμο 60.000 ευρώ σε «Κέντρο Ειδικών θεραπειών»

περιφερεια αττικής

Σε άμεση σφράγιση και επιβολή του ανώτατου προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, ύψους 60.000 ευρώ, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής στο «Κέντρο Ειδικών θεραπειών» το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια στην Καλλιθέα.

Με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για τη λειτουργία «Κέντρου Ειδικών Θεραπειών» στην Καλλιθέα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, έδωσε αμελλητί εντολή στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ν. Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλο, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

Αμέσως μετέβησαν στο «Κέντρο» οι αρμόδιοι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Νοτίου Τομέα. Από το πόρισμα των ελέγχων προέκυψε σειρά παρατυπιών, με σημαντικότερη την παραπλάνηση των Αρχών και των πολιτών, καθώς τεχνηέντως η δομή χρησιμοποιεί τον τίτλο «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών», ενώ- εν τοις πράγμασι - λειτουργεί ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ, με βασικό στόχο την αποφυγή της διαδικασίας αδειοδότησης και των ελέγχων.

Με βάση το Υπηρεσιακό Σημείωμα και την Έκθεση Αυτοψίας των Κοινωνικών Συμβούλων της Υπηρεσίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα προχώρησε αυθημερόν στην έκδοση Απόφασης, σύμφωνα με την οποία η δομή σφραγίζεται και επιβάλλεται σε βάρος της το ανώτατο προβλεπόμενο εκ του οικείου νομοθετικού πλαισίου διοικητικό πρόστιμο των 60.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία, δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν και να αδειοδοτούν «Κέντρα Ειδικών Θεραπειών».

Από την αυτοψία προέκυψε ότι το «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» παρέχει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς την προβλεπόμενη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, ότι φιλοξενεί 48 ΑμεΑ με αυτισμό και νοητική υστέρηση ηλικίας από τεσσάρων έως είκοσι ετών και ότι -εν τοις πράγμασι- παρέχει υπηρεσίες ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, άπαντα, δε, τα ανωτέρω κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 2345/95 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.