Μετά το World Cup, το νεανικό συγκρότημα του Χάρη Παυλίδη κατέκτησε πανηγυρικά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη, νικώντας στον τελικό με εμφατικό τρόπο την Ουγγαρία, σαφώς ευκολότερα απ' όσο δείχνει το τελικό 12-9. Η καινούρια εποχή έχει γαλανόλευκη απόχρωση!
Όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο ομοσπονδιακός προπονητής, δεν υπήρχε περίπτωση η ελληνική ομάδα να ξαναχάσει από τις Μαγυάρες, όπως συνέβη στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, καθώς απλά είναι ανώτερη. Με τρομερή άμυνα, την Ιωάννα Σταματοπούλου να κάνει 14 αποκρούσεις και τα χέρια να υψώνουν... δάσος από μπλοκ, η εθνική υποχρέωσε την αντίπαλό της να έχει 0/10 στην παίκτρια παραπάνω (!), μέχρι που δέχθηκε ένα γκολ προς το τέλος, σε φάση που είχε χρεωθεί δύο αποβολές. Η «γαλανόλευκη» δεν χρειάστηκε καν να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης στην επίθεση, για να ελέγξει το ματς από την αρχή ως το τέλος και να εξασφαλίσει τη νίκη, πολύ πριν την κόρνα της γραμματείας.
Η πρώτη ελληνική επίθεση απέφερε κερδισμένο πέναλτι από τη Μυριοκεφαλιτάκη και γκολ από την Τριχά, με την εθνική να παίζει εξαιρετική άμυνα, αλλά να χάνει ευκαιρίες να αυξήσει το προβάδισμά της. Μία ωραία λόμπα της Ριμπάνσκα ισοφάρισε, ακριβώς στα μισά της πρώτης περιόδου, αλλά η Ξενάκη κέρδισε αποβολή και σκόραρε από εξαιρετική ασίστ της Ελευθερίας Πλευρίτου, η οποία στη συνέχεια διαμόρφωσε το 3-1 του πρώτου οκταλέπτου, χάρη στο δεύτερο πέναλτι που κέρδισε η Μυριοκεφαλιτάκη.
Η Ουγγαρία άρχισε να κερδίζει αποβολές, αλλά... δεν ήξερε τι να τις κάνει, αφού η «γαλανόλευκη» άμυνα είχε ορθώσει αδιαπέραστο τείχος. Παρότι οι επιλογές στην επίθεση δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές, τα γκολ της Τριχά (που «κλείδωσε» την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ του τουρνουά) και της Βάσως Πλευρίτου ανέβασαν το δείκτη του σκορ σε 5-1. Οι Μαγυάρες βρήκαν λύσεις στα τελευταία δύο λεπτά του ημιχρόνου, πετυχαίνοντας ένα γκολ στην κόντρα και δύο με μακρινά σουτ, αλλά η απάντηση της εθνικής ήταν άμεση. Δύο γκολ της Ξενάκη σε παίκτρια παραπάνω κι ένα πέναλτι που κέρδισε η Βάσω Πλευρίτου σε μπάσιμο και αξιοποίησε η Μυριοκεφαλιτάκη, διατήρησαν τη διαφορά στο +4 και η Βάσω Πλευρίτου την έστειλε στη μέγιστη τιμή της (9-4), στο ξεκίνημα του τρίτου οκταλέπτου.
Ακολούθησε ένα διάστημα στο οποίο η εθνική «κόλλησε» επιθετικά και η Ουγγαρία κατόρθωσε -για πρώτη φορά στο ματς- να πετύχει διαδοχικά γκολ. Η Σταματοπούλου και τα ελληνικά μπλοκ, όμως, έβαλαν... φρένο στην απόπειρα αντεπίθεσης και στην εκπνοή της τρίτης περιόδου έγινε μία καθοριστική φάση. Οι διεθνείς έβγαλαν την άμυνα στα εννέα δευτερόλεπτα, η Σταματοπούλου πέταξε μπροστά στη Σάντα που είχε φύγει στην κόντρα, η Γκάρντα έδωσε αποβολή για να τη σταματήσει, αλλά η παίκτρια του Ολυμπιακού με σουτ από τα 8μ. «έγραψε» το 10-6. Κι αν υπήρχε ακόμη κάποια αμφιβολία, Σάντα και Τριχά με δύο γκολ στην κόντρα «τελείωσαν» οριστικά τον τελικό, κι ας απέμεναν έξι λεπτά. Η φυσιολογική χαλάρωση επέτρεψε στην Ουγγαρία να μειώσει σε 12-9 με τις νεαρές Τίμπα και Χάιντου, αλλά οι παίκτριες του Παυλίδη περίμεναν απλά τη λήξη για να πέσουν στο νερό, μαζί με όλο το επιτελείο.
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 3-1, 5-3, 2-2, 2-3
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Τριχά (πέναλτι), 1-1 Ριμπάνσκα (περιφέρεια), 2-1 Ξενάκη (π.π.), 3-1 Ελευθ. Πλευρίτου (πέναλτι), 4-1 Τριχά (π.π.), 5-1 Β. Πλευρίτου (περιφέρεια), 5-2 Βάλι (κόντρα), 6-2 Ξενάκη (π.π.), 6-3 Λαϊμέτερ (περιφέρεια), 7-3 Ξενάκη (π.π.), 7-4 Χάιντου (περιφέρεια), 8-4 Μυριοκεφαλιτάκη (πέναλτι), 9-4 Β. Πλευρίτου (περιφέρεια), 9-5 Κέστελι (φουνταριστός), 9-6 Σίλαγκι (περιφέρεια), 10-6 Σάντα (π.π.), 11-6 Σάντα (κόντρα), 12-6 Τριχά (κόντρα), 12-7 Τίμπα (περιφέρεια), 12-8 Τίμπα (π.π.), 12-9 Χάιντου (κόντρα)
Η εθνική είχε 5/9 με παίκτρια παραπάνω, 3/3 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια και 2 στην κόντρα.
Η Ουγγαρία είχε 1/11 με παίκτρια παραπάνω, 5 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 2 στην κόντρα.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκε η Σουμέγκι, 3΄09΄΄ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.
Διαιτητές: Φεράρι (Ιταλία), Καμπάνιας (Ισπανία)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Χάρης Παυλίδης): Σταματοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 1, Τριχά 3, Σάντα 2, Γιαννοπούλου, Ξενάκη 3, Νίνου, Πάτρα, Σιούτη, Β. Πλευρίτου 2, Τορνάρου, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Τζούρκα, Κουρέτα
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Σάντορ Τσεχ): Νέσμελι, Σίλαγκι 1, Βάλι 1, Βαρό, Σουμέγκι, Ντομσόντι, Κέστελι 1, Λαϊμέτερ 1, Ριμπάνσκα 1, Φάραγκο, Γκάρντα, Τόρμα, Τίμπα 2, Χάιντου 2