Θανατική ποινή: Μελλοθάνατος ζητά να μετατραπεί η ποινή του σε ισόβια

θανατική ποινή Τέξας
Πηγή: newyorktimes.com

Ένα βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times κάνει τον γύρο του διαδικτύου, στο οποίο ένας μελλοθάνατος Αφροαμερικανός με δάκρυα στα μάτια, παρακαλά τον Κυβερνήτη του Τέξας, να του δώσει χάρη, μετατρέποντας την ποινή του σε ισόβια.

Συγκεκριμένα, ο Κουίντιν Τζόουνς, είχε καταδικαστεί με την εσχάτη των ποινών για τον φόνο της 83χρονης αδελφής της γιαγιάς του, το 1991 με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ και στη συνέχεια της πήρε 30 δολάρια για να αγοράσει ναρκωτικά.

«Σκότωσα κάποιον πριν από περισσότερα από 20 χρόνια», παραδέχθηκε στο βίντεο ο 41χρονος Αφροαμερικανός. «Όμως, δεν είμαι πια ο ίδιος, έγινα άνθρωπος στην πτέρυγα των μελλοθάνατων».

«Κύριε κυβερνήτη, αν μπορείτε να το βρείτε μέσα στην καρδιά σας να μου δώσετε χάρη, θα μπορούσα να συνεχίσω να ζω για να βελτιωθώ».

Στον Κουίντιν Τζόουνς χορηγήθηκε θανατηφόρα ένεση και ο θάνατός του ανακοινώθηκε στις 18:40 χθες το απόγευμα. Είναι ο πρώτος κρατούμενος που εκτελείται στο Τέξας αλλά και στις ΗΠΑ φέτος.

«Δεν είμαι έτοιμος να πεθάνω»

Ο 41χρονος Αφροαμερικανός αναφέρει μεταξύ άλλων στο βίντεο: «Αγαπώ τον εαυτό μου περισσότερο, μου πήρε χρόνια να συγχωρήσω αυτό που έκανα. Επίσης, με βοήθησε η γιαγιά μου με την αγάπη της στο να συγχωρήσω τον εαυτό μου. Μου έδωσε τη δύναμη να βελτιωθώ. Το να μεγαλώνεις σε σκληρή γειτονιά και να είσαι ’’μαύρος’’ σε κάνει από μόνο του macho άνδρα.

Ναι, είχα μία δύσκολη παιδική ηλικία. Ήμουν εθισμένος στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μισούσα τον εαυτό μου. Προσπάθησα να αυτοκτονήσω. Αλλά στο τέλος της μέρας, ήξερα ότι είχα σκοτώσει έναν άνθρωπο πριν 20 χρόνια, έπρεπε να πεθάνω. Αλλά πλέον δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Όπως λέει η βίβλος, όσο μεγαλώνεις, αφήνεις στην άκρη τις ανωριμότητες και γίνεσαι άνδρας, ωριμάζεις. Τώρα όμως, θα πεθάνει ο άντρας και όχι το άλλοτε ανώριμο παιδί. Δεν είμαι έτοιμος να πεθάνω».

Παράλληλα οι δικηγόροι του, ανάμεσα στους οποίος είναι και η κόρη του θύματός του αλλά και η ηθοποιός Σάρα Πόλσον, ανήρτησαν στο διαδίκτυο μια αίτηση, η οποία επίσης απευθυνόταν στον κυβερνήτη του Τέξας, η οποία ως χθες το πρωί είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 160.000 υπογραφές.

θανατική ποινή Τέξας
Πηγή: nbcnews

Ο Άμποτ έχει δώσει χάρη μόνο σε έναν μελλοθάνατο τα έξι χρόνια που βρίσκεται στον θώκο του κυβερνήτη του Τέξας. Οι δικηγόροι του Τζόουνς είχαν προσφύγει και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αναβληθεί η εκτέλεσή του. Υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι ο πελάτης τους πάσχει από “νοητική στέρηση” και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκτελεστεί.

Δεκατρείς εκτελέσεις κρατουμένων με την κυβέρνηση Τραμπ

Αυτή ήταν η πρώτη εκτέλεση που έγινε στις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο, καθώς ο Δημοκρατικός είναι αντίθετος στη θανατική ποινή. Εξάλλου ακόμη και οι πιο συντηρητικές πολιτείες, όπως το Τέξας, έχουν προχωρήσει σε πολύ λίγες εκτελέσεις μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε επαναφέρει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις τον Ιούλιο του 2020 και είχε προχωρήσει σε αριθμό ρεκόρ (13) εκτελέσεων κρατούμενων με θανατηφόρα ένεση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times