Αριθμός ρεκόρ περιστατικών πυροβολισμών σε σχολεία στις ΗΠΑ

ΗΠΑ

Την Τρίτη τρεις μαθητές δέχθηκαν πυροβολισμούς και τραυματίστηκαν έξω από δημοτικό σχολείο στην πόλη της Ουάσινγκτον. Μία ημέρα νωρίτερα τρεις έφηβοι δέχθηκαν πυρά την ώρα που αποχωρούσαν από το λύκειο όπου φοιτούν στη Φιλαντέλφια. Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν τρία περιστατικά με πυροβολισμούς σε αποφοιτήσεις λυκείων στο Μίσιγκαν, στη Λουιζιάνα και το Τενεσί.

Καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ του μακελειού της Τρίτης σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, όπου ένας 18χρονος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα καθημερινά μικρότερης κλίμακας περιστατικά με όπλα στα σχολεία περνούν απαρατήρητα.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί 137 περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία, ενώ για το σύνολο του 2021 είχαν καταγραφεί 249, σύμφωνα με τον Ρίντμαν, επικεφαλής ερευνητή στο K-12 School Shooting Database που παρακολουθεί κάθε περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται όπλο σε σχολικό περιβάλλον.

«Αυτό που αρχίζει να κυριαρχεί είναι η συστηματική βία με όπλα στα σχολεία, η οποία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, κυρίως στα λύκεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαθητές οπλοφορούν και ότι οι αντιπαραθέσεις κλιμακώνονται σε τέτοιο σημείο ώστε να γίνεται χρήση όπλων», επεσήμανε ο Ρίντμαν.

Πριν το περιστατικό της Τρίτης στο δημοτικό σχολείο Robb στο Ουβάλντε του Τέξας σε άλλα περιστατικά με όπλα σε σχολεία είχαν σκοτωθεί 27 άνθρωποι φέτος, ανάμεσά τους επτά μαθητές, και 77 είχαν τραυματιστεί, σχολίασε ο ίδιος.

Εξάλλου τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στα σχολεία γίνονται ολοένα και πιο θανατηφόρα. Τα τρία πιο αιματηρά περιστατικά έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία, εξηγεί ο Τζέιμς Ντένσλι συνιδρυτής του The Violence Project, το οποίο παρακολουθεί τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στα οποία σκοτώνονται τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι.

Αυτά τα περιστατικά είναι: η επίθεση το 2012 στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ, όπου ένας ένοπλός σκότωσε 26 παιδιά και μέλη του προσωπικού, η επίθεση το 2018 στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και το μακελειό της Τρίτης στο Τέξας.

Η απειλή της φονικής βίας κρέμεται πάνω από τα παιδιά στα αμερικανικά σχολεία με έναν τρόπο που δεν απαντάται σε άλλες χώρες. Από πολύ μικρή ηλικία οι μαθητές κάνουν τακτικά ασκήσεις για την αντιμετώπιση ένοπλων δραστών, μαθαίνουν να κρύβονται στις τάξεις τους με τα φώτα σβηστά και τις πόρτες κλειδωμένες και ασφαλισμένες.

Ως καθημερινό προληπτικό μέσο πολλά σχολεία όχι μόνο κλειδώνουν τις κεντρικές πύλες τους αλλά και τις πόρτες των τάξεων, με την ελπίδα ότι θα εμποδίσουν την είσοδο ένοπλων δραστών στον χώρο. Στο Τέξας υπάρχει το πρόγραμμα του σχολικού σερίφη, στο οποίο δάσκαλοι και μέλη του διοικητικού προσωπικού των σχολείων εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων προκειμένου να οπλοφορούν στις τάξεις.

Η αύξηση των περιστατικών με πυροβολισμούς στα σχολεία έχει δώσει ώθηση και στη βιομηχανία παρασκευής μέσων ασφαλείας. Πολλά σχολεία έχουν εγκαταστήσει αλεξίσφαιρες πόρτες και παράθυρα, ειδικές κλειδαριές και συσκευές εντοπισμού μετάλλων. Άλλοι έχουν προσλάβει ένοπλους φρουρούς.

Όμως όλα αυτά πολύ συχνά δεν αρκούν, καθώς τα όπλα εξακολουθούν να μπαίνουν στα σχολεία, συχνά με φονικά αποτελέσματα.