Έκκληση για ηρεμία, μετά τον θάνατο αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψή του, έκανε ο Μπάιντεν

Μπάιντεν

«Καθώς οι Αμερικανοί θρηνούν, το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί την έρευνά του και οι αρχές συνεχίζουν το έργο τους, ενώνω τη φωνή μου με αυτή της οικογένειας του Τάιρ καλώντας να γίνουν ειρηνικές διαδηλώσεις. Η αγανάκτηση είναι κατανοητή, αλλά η βία δεν είναι αποδεκτή ποτέ», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας παράλληλα να γίνει «ταχεία, πλήρης και διαφανής» έρευνα για την τραγική υπόθεση.

Στους πέντε αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν χθες Πέμπτη, στο πλαίσιο της έρευνας για φόνο, καθώς ο Τάιρ Νίκολς πέθανε στις αρχές του Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή του.

Οι αστυνομικοί του Μέμφις, μεγαλούπολης της πολιτείας Τενεσί, όλοι αφροαμερικανοί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, επίθεση, ακόμα και για απαγωγή.

Την 7η Ιανουαρίου οι αστυνομικοί -έκτοτε απολύθηκαν- πήγαν να συλλάβουν τον 29χρονο Τάιρ Νίκολς για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Υπάρχουν λεπτομέρειες για την υπόθεση που παραμένουν ακόμη ασαφείς. Υπάρχει βίντεο, όπου μέχρι τώρα το έχουν δει μόνο μέλη της οικογένειας του θύματος και δικηγόροι τους.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογραμμίζει πως «ο θάνατος του Τάιρ αποτελεί οδυνηρή υπενθύμιση πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εγγυηθούμε πως το δικαστικό μας σύστημα θα εκπληρώσει την υπόσχεση της ισότιμης και αμερόληπτης δικαιοσύνης για όλους».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος καλεί το Κογκρέσο να εγκρίνει σχέδιο νόμου για να υπάρξει μεταρρύθμιση στην αστυνομία, που είχε εγκριθεί μεν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2021 αλλά δεν ξεπέρασε το εμπόδιο της Γερουσίας.

Μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη τον Μάιο του 2020, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει μπορέσει να υιοθετήσει οποιαδήποτε φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αστυνομίας των ΗΠΑ, ούτε καν την απαγόρευση λαβών που προκαλούν ασφυξία.

Το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αστυνομίας απασχολεί πολύ το αφροαμερικανικό εκλογικό σώμα και ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει έμφαση σε αυτό στην προεκλογική του εκστρατεία το 2020. Ο πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν θα είναι πράγματι υποψήφιος ξανά το 2024 σύντομα.