Οι ΗΠΑ έκαναν σημαντικό βήμα προς την ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν

Γερουσία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε μείζον βήμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η εφημερίδα εξήγησε ότι προβλέφθηκε εξαίρεση προκειμένου τράπεζες να μπορέσουν να μεταβιβάσουν ιρανικούς πόρους που είχαν δεσμευτεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα υποστούν αμερικανικές κυρώσεις. Το Κογκρέσο ενημερώθηκε σχετικά χθες Δευτέρα, κατά το δημοσίευμα.

Πληροφορίες πως οι ΗΠΑ και το Ιράν διαπραγματεύονται ανταλλαγή κρατουμένων κυκλοφορούν για μήνες. Τον Αύγουστο, το δικαστικό σύστημα του Ιράν αποφάσισε να αποφυλακιστούν αμερικανοί υπήκοοι και να τεθούν σε κατ’ οίκον κράτηση.

Κατά τις πηγές της εφημερίδας, συνολικά πέντε άνθρωποι με την αμερικανική υπηκοότητα αναμένεται να επιτραπεί να φύγουν από την Ισλαμική Δημοκρατία. Σε αντάλλαγμα, πέρα από την απελευθέρωση ισάριθμων ιρανών φυλακισμένων στις ΗΠΑ, η Τεχεράνη απαιτεί να αποδεσμευτούν 6 δισεκ. δολάρια που είχαν παγώσει στη Νότια Κορέα εξαιτίας κυρώσεων σε βάρος της.

Το ποσό θα μεταφερθεί από τη Νότια Κορέα στο Κατάρ.

Πάντα κατά πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, το Ιράν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως η αγορά φαρμάκων.

Η συμφωνία πάντως δεν πιστεύεται πως έχει οριστικοποιηθεί.

Επικριτές του σχεδίου στις ΗΠΑ ερίζουν ότι το Ιράν στην πραγματικότητα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του ποσού που θα αποδεσμευτεί για στρατιωτικούς σκοπούς.