Βραζιλία: Πάνω από 10 εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού

Ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού η Βραζιλία

- Μόνο το 3% έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες, Πέμπτη, το όριο των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού κι ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού έχει διακοπεί σε πολλά αστικά κέντρα ελλείψει επάρκειας δόσεων.

51.979 μολύνσεις και 1.367 θάνατοι σε λίγα 24ωρα

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η τρίτη στον κόσμο που υπερβαίνει επίσημα το όριο των 10 εκατ. κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών επιβεβαιώθηκαν 51.979 μολύνσεις και άλλοι 1.367 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Συνολικά, η Βραζιλία μετρά έως τώρα 10.030.626 κρούσματα και 243.457 θανάτους. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 490.000 νεκροί). Το ορόσημο καταγράφηκε την ώρα που εντείνονται οι επικρίσεις στον ακροδεξιό Πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Μόνο το 3% έχει εμβολιαστεί

Το εγχείρημα, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, με το εμβόλιο CoronaVac –και αυτό της αγγλοσουηδικής AstraZeneca– έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το 3% του βραζιλιάνικου πληθυσμού να λάβει μία δόση.

Όμως η εκστρατεία διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο (νοτιοανατολικά) και το Σαλβαντόρ (βορειοανατολικά), ελλείψει εφοδιασμού με δόσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Διαβεβαιώσεις για 230 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούλιο

Ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου, υπουργός Υγείας, διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η χώρα θα διαθέτει πάνω από 230 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούλιο. Το εάν η πρόβλεψη αυτή θα γίνει πραγματικότητα όμως εξαρτάται από την εισαγωγή εμβολίων που παράγονται στο εξωτερικό, όπως και από την εισαγωγή προϊόντων που θα επιτρέψουν την εγχώρια παραγωγή.

Ο αριθμός στον οποίο αναφέρθηκε ο στρατηγός συμπεριλαμβάνει εξάλλου την προμήθεια 10 εκατομμυρίων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V και 20 εκατομμυρίων δόσεων του ινδικού εμβολίου Covaxin, μολονότι δεν έχουν ακόμα συναφθεί συμφωνίες γι' αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM