Ισραήλ – Έλληνες: Ζώντας υπό τον φόβο των ρουκετών και του πολέμου

έκρηξη Ισραήλ
© AP

Από τον παράδεισο στην κόλαση από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν οι Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγα 24ωρα απολάμβαναν την ζωή τους σε μια από τις πιο ασφαλείς χώρες του πλανήτη εν μέσω πανδημίας και ξαφνικά βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας βίαιης σύρραξης που έχει δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία.

Του Δημήτρη Μπούρα

Ισραήλ
© AP

Η ραγδαία κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων - η πιο σφοδρή τουλάχιστον από το 2014 – έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα μέλη της τοπικής ελληνικής κοινότητας που φοβούνται για τα χειρότερα. Τα τελευταία 24ωρα έχουν χάσει τον ύπνο τους, αφού τον ανατριχιαστικό ήχο των σειρήνων, που βουίζει ασταμάτητα στα αυτιά τους, διαδέχονται οι ρουκέτες που «σφυρίζουν» δίπλα τους.

«Σε λίγο ολοκληρώνεται η προσευχή για το Ραμαζάνι και περιμένουμε να ξεκινήσει νέα επίθεση με ρουκέτες από την Λωρίδα της Γάζας προς τα εμάς» ήταν τα πρώτα λόγια του Χρήστου Χρυσάφη στο Νews2u.gr, στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του το απόγευμα της Τετάρτης.

Χρυσάφης

Πράγματι, λίγο αργότερα η Χαμάς εκτόξευσε 130 ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις, σε απάντηση των ισραηλινών επιδρομών που είχαν προηγηθεί στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το προηγούμενο βράδυ ήταν ακόμη πιο εφιαλτικό. «Πρέπει να έριξαν πάνω από 600 ρουκέτες» λέει ο νεαρός τραγουδιστής, περιγράφοντας την συγκλονιστική στιγμή όταν άκουσε σειρήνες πολέμου για πρώτη φορά στη ζωή του.

«Βρισκόμουν στο μαγαζί όπου τραγουδάω και κατά τη διάρκεια του live είδαμε ξαφνικά τον κόσμο να μπαίνει μέσα. Μας ειδοποίησαν να σταματήσουμε. Οδηγήθηκαμε όλοι στο καταφύγιο του κτιρίου, όπου έπρεπε να παραμείνουνε μέχρι να λήξει ο συναγερμός (σ.σ. υπάρχουν υποχρεωτικά παντού ειδικά δωμάτια με ατσάλινες πόρτες και αδιαπέραστα παράθυρα, που λειτουργούν ως καταφύγια). Στη συνέχεια ο κόσμος αποχώρησε. Αργότερα, κατά τις 3 τα μεσάνυχτα, φοβισμένος όπως καθόμουν στο σπίτι μου και παρακολουθούσα τις εξελίξεις, οι σειρήνες άρχισαν πάλι να χτυπούν».

Χρυσάφης

Για τους γηγενείς αυτή είναι μια κάπως γνώριμη κατάσταση. Όμως για τον κ. Χρυσάφη, που έχει μετακομίσει και διαμένει στην ισραηλινή πρωτεύουσα μόνο τον τελευταίο έναν χρόνο ήταν μια εμπειρία πρωτόγνωρη - σίγουρα όχι από αυτές που εύχεται να ζήσει κάποιος.

«Όλο αυτό που βιώνω είναι περίεργο. Έχω περάσει διάφορες καταστάσεις αλλά η απειλή του πολέμου δεν περίμενα να είναι μια από αυτές. Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσει σύντομα όλο αυτό και δεν θα λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ακόμη και για τους Ισραηλινούς, που είναι συνηθισμένοι σε τέτοια σκηνικά, η τωρινή ένταση μοιάζει ανησυχητική. Οι σειρήνες δεν σταματούν, είναι σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη» εξηγεί.

Ο Έλληνας καλλιτέχνης που μετεγκαταστάθηκε στη Μέση Ανατολή για λόγους αισθηματικούς και βιοποριστικούς συνάμα, εξομολογείται ότι οι εξελίξεις στην περιοχή τον προβληματίζουν σε σημείο που να κάνει δεύτερες σκέψεις επαναπατρισμού, αν και - όπως σημειώνει με περίσσεια ψυχραιμία και αφοπλιστικό χιούμορ - «αυτή τη στιγμή και να ήθελα να φύγω δεν μπορώ, αφού έχουν απαγορευτεί όλες οι πτήσεις λόγω των επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα στον αέρα».

Ένα στοιχείο εφησυχασμού για τον ίδιο συνιστά το εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας που διαθέτει το Ισραήλ, το οποίο είναι σε θέση να αναχαιτίζει σε μεγάλο βαθμό τη «βροχή» από τις παλαιστινιακές ρουκέτες.

«Εάν δεν υπήρχε αυτό το ασφαλές αμυντικό σύστημα, ολες αυτές οι ρουκέτες δεν θα είχαν αφήσει τίποτα όρθιο και θα θρηνούσαμε πολλούς νεκρούς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανησυχούμε πολύ γιατί υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ Αράβων και Εβραίων όχι μόνο από αέρος αλλά και μέσα στις πόλεις, με επεισόδια και συγκρούσεις στους δρόμους», υπογραμμίζει.

«Να σταματήσει όλο αυτό, θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας»

Η παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων Μπράχα Κοέν, γεννημένη και μεγαλωμένη στο Τελ Αβίβ, το οποίο που έχει δεχτεί πάνω από 1.000 ρουκέτες από την περασμένη Δευτέρα, λέει στο news2u.gr: «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά τα γεγονότα, οι επιθέσεις δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς. Υπάρχει ο φόβος, οι ρουκέτες έχουν προκαλέσει θύματα. Αυτή τη φορά η στάση των Παλαιστινίων είναι πιο σκληρή, αλλά εξίσου ανάλογη θα είναι και η απάντηση του Ισραήλ. Δυστυχώς, η χώρα είναι προετοιμασμένη για αυτές τις επιθέσεις. Και λέω δυστυχώς γιατί αυτό δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Δεν ξέρω αν θα τελειώσει όλο αυτό ποτέ, αλλά εύχομαι να τελειώσει όπως πρέπει. Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν μια εικόνα που δεν είναι σωστή. Αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ δεχόμαστε επίθεση. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η τζιχάντ, πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετική θρησκεία. Θέλουμε να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Εγώ είμαι παραγωγός, ετοιμάζω συναυλίες και δεν μπορώ να μένω πίσω με αυτή την κατάσταση. Ευτυχώς προλάβαμε και κάναμε την μεγάλη πρώτη Covid-free συναυλία με την Πάολα, τον Κώστα Καραφώτη και την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη. Τώρα θέλω να φέρω και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό, να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Προπαντώς, για το καλό των παιδιών των δικών μας και της άλλης πλευράς».

Μπράχα Κοεν με Πάολα

Από την πλευρά του, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Ιατρού, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Ισραήλ, σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για τις τρομακτικές εικόνες των οποίων ήταν και ο ίδιος μάρτυρας: «Το σκηνικό κράτησε όλο το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα. Επεσαν πάνω από 200 ρουκέτες σε μια ώρα, οι σειρήνες ηχούσαν αδιάκοπα ενώ ακούγονταν και πολλές εκρήξεις, πράγμα που δεν είχαμε ζήσει ποτέ τουλάχιστον εδώ στο Τελ Αβίβ» ανέφερε, εκφράζοντας την ευχή του «να τελειώσει όλο αυτό σύντομα».

Μάλιστα, τα ξημερώματα της Πέμπτης δημοσίευσε έναν χάρτη με τις περιοχές που είχε σημάνει «κόκκινος συναγερμός», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Απ’ το Βορρά μέχρι το Νότο… μόλις τώρα σειρήνες σε όλη τη χώρα».

χάρτης

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα