Ισραήλ: Επίσκεψη Ρίβλιν στις ΗΠΑ μέχρι τις αρχές Ιουλίου

Reuven Rivlin
© Twitter

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν, αναμένεται να συναντηθεί έως τις αρχές Ιουλίου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του προέδρου που θα είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.

Η πρόσκληση διαβιβάστηκε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ρίβλιν στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή.

Ρίβλιν και Μπλίνκε
© Twitter
Μπλίνκεν και Ρίβλιν
© Twitter

Ο Ισραηλινός πρόεδρος «αποδέχθηκε την πρόσκληση αυτή» και «θα είναι ευτυχής» να μεταβεί στην Ουάσινγκτον πριν από τη λήξη της θητείας του, στις 5 Ιουλίου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γραφείο του Ρίβλιν.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να σας υποδεχθεί στην Ουάσινγκτον», έγραψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

ανάρτηση Μπλίνκεν για συνάντηση με Ρίβλιν
© Twitter

Ο Ισραηλινός πρόεδρος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ για την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τη Χαμάς που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, που τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαΐου έπειτα από 11 ημέρες πολέμου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επαναβεβαίωσε την «πλήρη υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί» μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από την παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της λύσης των δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, και ανακοίνωσε τη βούλησή του να «ανοικοδομήσει» τη σχέση με τους Παλαιστινίους.

Γάζα
Φωτογραφία: Twitter

Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, 254 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων 66 παιδιά και μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, τα πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα κόστισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μια έφηβη και ένας στρατιώτης, σύμφωνα με την αστυνομία.

γαζα

Ο πρόεδρος Ρέουβιν Ρίβλιν, ο οποίος διαθέτει κυρίως τιμητικές εξουσίες, ανήλθε στην προεδρία το 2014. Η επταετής θητεία του δεν είναι ανανεώσιμη και λήγει στις 5 Ιουλίου.

Οι βουλευτές της Κνεσέτ, της ισραηλινής Βουλής, θα εκλέξουν στις 2 Ιουνίου τον νέο αρχηγό του κράτους. Οι υποψήφιοι είναι δύο: ο Ισαάκ Χέρτσογκ, πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, και η Μίριαμ Πέρετζ, εκπαιδευτικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα