Ισραήλ – Μπάιντεν: Περιμένω σημαντική αποκλιμάκωση μέσα στην ημέρα

Μπάιντεν και Νετανιάχου
© EUROKINISSI

Νέα επικοινωνία είχε το πρωί της Τετάρτης, ο Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να τόνισε πως αναμένει να δει «σημαντική αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Γάζα μέσα στην ημέρα».

Ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση του για την συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, ανέφερε: «Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες των περιφερειακών κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τζο Μπάιντεν
© AP

Επιπλέον, η ίδια ανακοίνωση τόνισε ότι: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβίβασε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου την προσδοκία του για σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα, στο δρόμο για την εκεχειρία».

Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε πως «Θέλουμε τερματισμό των μαχών», διευκρινίζοντας ότι «δεν αποκλείουμε "άλλες επιλογές" για τη Γάζα».

Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο εκεχειρίας

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται εκτός ελέγχου με τις εχθροπραξίες και τους βομβαρδισμούς να μην έχουν τέλος. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους δήλωσε πως το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο εκεχειρίας. 

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως «το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο για μια παράταση της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες εναντίον της Λωρίδας της Γάζας». Επίσης, σχολίασε πως παράλληλα το Ισραήλ εξετάζει αν η επιχείρησή του έχει «πετύχει τους στόχους της», την υποβάθμιση δηλαδή των ικανοτήτων των ηγετών της Χαμάς και «εάν η Χαμάς κατανοεί το μήνυμα» ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων προς το Ισραήλ.

Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών

Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η Διεθνής Αμνηστία –οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα– ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε κτίρια κατοικιών πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα