Ισραήλ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο εκεχειρίας

σορός ατόμου στη Γάζα
© AP

Το Ισραήλ φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο εκεχειρίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, την ώρα που οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δεν έχουν τέλος. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ωστόσο πως «το εβραϊκό κράτος είναι έτοιμο για μια παράταση της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Εξετάζουμε το ζήτημα της πλέον κατάλληλης στιγμής για την κήρυξη εκεχειρίας», όμως «προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων», διευκρίνισε ο ίδιος. Επίσης, σχολίασε πως παράλληλα το Ισραήλ εξετάζει αν η επιχείρησή του έχει «πετύχει τους στόχους της». 

Φωτιά σε κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας
© AP

Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

Παρά τα λεγόμενα του ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου του Ισραήλ και άλλων στην εφημερίδα «Haaretz», ισραηλινή πηγή από το υπουργείο Άμυνας ανέφερε στο BBC ότι δεν υπάρχει σχέδιο εκεχειρίας στο τραπέζι. 

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «η επιχείρηση στη Γάζα θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ηρεμία για τους πολίτες του Ισραήλ». Ο Μαρκ Ρεγκέβ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τόνισε πως το Ισραήλ θέλει «να βγει από αυτό με μια λύση που θα φέρει μια βιώσιμη περίοδο ειρήνης και ηρεμίας».

γάζα συντρίμμια
© AP

Παράλληλα, να σημειωθεί πως η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν προτείνει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο ζητείται να τερματιστεί η βία. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως μια δημόσια δήλωση αυτή τη στιγμή δεν θα βοηθήσει.

Στο μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς στο Κατάρ δήλωσαν για την κατάπαυση του πυρός ότι «οι προσπάθειες και οι επαφές είναι σοβαρές και συνεχίζονται».

Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών

Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η Διεθνής Αμνηστία –οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα– ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε κτίρια κατοικιών πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πλήττει μόνο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους και ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις ανθρώπινες απώλειες.

ερείπια στη Γάζα
© AP

Περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στη Γάζα, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 132 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανάμεσά τους έξι νοσοκομεία και εννέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε περίπου 250.000 ανθρώπους.

νεκρός στη Γάζα
κόσμος στα ερείπια στη Γάζα
συντρίμμια στη Γάζα
νεκρός στη Γάζα
© AP
κόσμος στα ερείπια στη Γάζα
© AP
συντρίμμια στη Γάζα
© AP

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα