Αιματοκύλισμα στη Γάζα: Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις

Γάζα
πηγή: twitter

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκοπούν από νωρίς το πρωί ξανά τη Γάζα, ενώ τα σωστικά παλαιστινιακά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για απεγκλωβισμό αμάχων από τα χαλάσματα. 

Εκατοντάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές στη Γάζα, που δεν έχουν δώσει ακόμη στοιχεία για το εάν υπήρξαν θύματα. Σε ανακοινωθέν της η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι «μαχητικά αεροσκάφη» της έπλητταν θέσεις «τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Δεν έχουμε δει ποτέ πλήγματα τέτοια κλίμακας», ανέφερε ο Μαντ Άμπεντ Ράμπου, 29 ετών, που ζει στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, εκφράζοντας «φρίκη» και «φόβο».

γαζα

«Είχα την εντύπωση πως θα πέθαινα», είπε η Μάνι Καζάτ, άλλη κάτοικος της Γάζας. «Ο Νετανιάχου πρέπει να λογοδοτήσει, είμαστε άμαχοι, όχι στρατιωτικοί», πρόσθεσε.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα καταγράφηκαν ενώ ο παλαιστινιακός θύλακας, όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, κατέγραψε χθες Κυριακή τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό αφότου άρχισε ο νέος κύκλος βίας, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας: 42 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον οκτώ παιδιά και δύο γιατροί, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

γαζα

Συνολικά, από τη 10η Μαΐου, έχουν σκοτωθεί 197 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 58 παιδιών, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.200. Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για 10 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και 282 τραυματίες.

Αποφασισμένος ο Νετανιάχου να εξουδετερώσει τη Χαμάς

Παρ' όλα αυτά, πολλές δυνάμεις ασκούν πιέσεις αντιμετωπίζοντας με την τακτική των ίσων αποστάσεων τις δύο πλευρές, προτείνοντας διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία. Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεση έως ότου εξουδετερώσει πλήρως τη Χαμάς.