Γάζα: Μαίνονται οι εχθροπραξίες- Την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Γάζα
πηγή twitter

Συνεχίζονται οι σφοδρές επιθέσεις για δεύτερη εβδομάδα στη Γάζα, με 212 παλαιστινίους νεκρούς, ανάμεσά τους 61 παιδιά. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά χθες πως η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευσαν περίπου 3.350 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας – μόνο τη Δευτέρα 200- και πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 130 μαχητές.

Ο Αμερικανός στρατηγός Μάρκ Μάιλι προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της βίας. «Διακινδυνεύετε ευρύτερη αποσταθεροποίηση και σειρά αρνητικών συνεπειών εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις» προειδοποίησε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από τις Βρυξέλλες. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να συνεχιστούν». Στο διπλωματικό πεδίο παρενέβησαν επίσης η Αίγυπτος και οι μεσολαβητές του ΟΗΕ, ενώ η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει το θέμα.

γαζα

Τα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λίγο μετά την αυγή, πύραυλοι έπληξαν δύο κτίρια στη Γάζα, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα καπνό. Την ίδια ώρα, μαχητές στην πλευρά της Λωρίδας της Γάζας εκτόξευσαν ρουκέτες με αποτέλεσμα να σημάνουν οι σειρήνες σε ισραηλινές πόλεις, στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στα καταφύγια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τη Γάζα φαίνεται να είναι λιγότερες από άλλες νύχτες.

Γάζα

Κατάπαυση πυρός ζητά ο Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή ο Τζο Μπάιντεν ζητά να σταματήσει η αιματοχυσία. Χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την «υποστήριξή» του στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, ενώ συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σημειώνεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

τζο μπάιντεν

 

«Ο πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια κατάπαυση του πυρός», αναφέρει το κείμενο, με τόνο ιδιαίτερα λιτό. Στη συνδιάλεξη, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες σε εξέλιξη με την Αίγυπτο «και άλλους εταίρους» ώστε να υπάρξει εκεχειρία.

Αρκετές φωνές στις τάξεις των Δημοκρατικών έχουν υψωθεί και καλούν τον κ. Μπάιντεν να πιέσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνδιάλεξη, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνομιλίες σε εξέλιξη με την Αίγυπτο «και άλλους εταίρους» ώστε να υπάρξει εκεχειρία.

Γάζα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε πώληση όπλων στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν από την άλλη ενέκρινε εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή την πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ, και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.