Θέουτα - Μετανάστες: Η συγκλονιστική φωτογραφία του αστυνομικού με το βρέφος

Αστυνομικός κρατά βρέφος
Φωτογραφία: Twitter

Ο Χουάν Φρανθίσκο, αστυνομικός της ισπανικής Guardia Civil, κρατά ένα μωρό, μόλις 3 μηνών, σχεδόν πνιγμένο, εντελώς χλομό. Η φωτογραφία, που ανάρτησε στο Twitter η ισπανική αστυνομία και κάνει τον γύρο του κόσμου, προσωποποιεί όλο το δράμα που λαμβάνει χώρα μπροστά από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα της Βόρειας Αφρικής

Οι διασώστες ανέσυραν δεκάδες παιδιά από τα νερά της Μεσογείου. Όπως χιλιάδες άλλοι μετανάστες, είχαν προσπαθήσει μαζί με τους γονείς τους να φτάσουν στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική από τη μαροκινή πόλη Φνιντέκ με πλαστικές βάρκες ή κολυμπώντας.

Οι φωτογραφίες των διασωθέντων παιδιών, οι οποίες δημοσιεύονται στον παγκόσμιο Τύπο, δίνουν στην κρίση «πρόσωπο». Η μητέρα του συγκεκριμένου μωρού είχε πηδήξει στη θάλασσα έχοντάς το στην πλάτη της για να φτάσει στη στεριά. Το παιδί όμως έπεσε στο νερό, αναφέρει η Guardia Civil. Το μικρό αγόρι τελικά σώθηκε από τον αστυνομικό και επέζησε.

Αστυνομικός σώζει παιδί από τη θάλασσα
Φωτογραφία: Twitter

Μεταξύ των 8.000 μεταναστών που έφτασαν στη Θέουτα εντός 36 ωρών μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης, υπήρχαν πολλά ανήλικα παιδιά. Στο μεταξύ, η κατάσταση στον θύλακα έχει ομαλοποιηθεί σχετικά. Ο αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν στο Μαρόκο αυξήθηκε σε περίπου 4.800, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών στη Θέουτα. Πολλοί επέστρεψαν εθελοντικά, είπε.

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, ο αριθμός των νέων αφίξεων είναι πρακτικά «σχεδόν μηδενικός». Οι πρόσφυγες έφτασαν στη Θέουτα τη Δευτέρα και την Τρίτη και έτσι εισήλθαν στην πραγματικότητα σε έδαφος της Ε.Ε. Τόσο πολλοί άνθρωποι δεν είχαν φτάσει ποτέ στη Θέουτα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το Μαρόκο είχε προηγουμένως χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους προς τον θύλακα.

Θύματα απεγκλωβίζονται από τη θάλασσα
Φωτογραφία: Twitter

Παρατηρητές στην Ισπανία είναι πεπεισμένοι ότι την κρίση πυροδότησε η διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα, η οποία ήταν ισπανική αποικία έως το 1975. Το Μαρόκο διεκδικεί μεγάλα τμήματα αυτής της αραιοκατοικημένης περιοχής στις ακτές του Βόρειου Ατλαντικού. Το Ραμπάτ είναι εξοργισμένο, διότι ο αρχηγός του κινήματος ανεξαρτησίας Πολισάριο, Μπραχίμ Γκάλι, νοσηλεύεται σε ισπανικό νοσοκομείο. Η χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων ήταν ένα είδος αντιποίνων του Μαρόκου, κατά τους παρατηρητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα