Ισραήλ - Νετανιάχου: Πιθανό το τέλος της παραμονής-ρεκόρ του πρωθυπουργού

Κορυφώνεται σήμερα το πολιτικό δράμα στο Ισραήλ, καθώς είναι πιθανό το τέλος της παραμονής-ρεκόρ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Έπειτα από τέσσερις πρόωρες βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή σε δύο χρόνια, η εντολή 28 ημερών που δόθηκε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εκπνέει την Τετάρτη και, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται κοντά στον σχηματισμό συνασπισμού που θα βάλει τέλος στη 12ετή θητεία του Νετανιάχου στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι πιθανότητες του Λαπίντ να καταφέρει στο εγχείρημα εξαρτώνται ωστόσο σε μεγάλο βαθμό από τον ακροδεξιό πολιτικό Ναφτάλι Μπένετ, του οποίου το κόμμα Γιαμίνα διαθέτει έξι έδρες στο Κοινοβούλιο που αποτελούν κλειδί.

Ο 49χρονος Μπένετ αναμενόταν ευρέως να ανακοινώσει, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, ότι θα συνεργαστεί με τον Λαπίντ, ο οποίος ηγείται του κόμματος Γες Ατίντ.

Όμως ο Μπένετ πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών του δικού του κόμματος υπέρ της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση «αλλαγής» – όπως την αποκαλούν αντίπαλοι του Νετανιάχου – που θα ενώσει παρατάξεις της αριστεράς, του κέντρου και της δεξιάς.

Χωρίς κοινοβουλευτική αυτοδυναμία μετά τις εκλογές της 23ης Μαρτίου που κατέληξαν σε αδιέξοδο, ένας τόσο ποικιλόμορφος σχηματισμός ίσως είναι εύθραυστος και ίσως χρειαστεί έξωθεν στήριξη από Άραβες, μέλη του Κοινοβουλίου των οποίων οι πολιτικές απόψεις απέχουν πολύ από αυτές του Γιαμίνα.

Ο Μπένετ τηρεί σιγή ιχθύος δημόσια τις τελευταίες ημέρες, με τον επικεφαλής του Λικούντ, τον Νετανιάχου, να τροφοδοτεί εικασίες περί επικείμενης λήξης της δικής του διακυβέρνησης με ανάρτηση στο Twitter και βίντεο την Παρασκευή. «Real Alert» («Πραγματικός συναγερμός»), έγραψε, προειδοποιώντας ότι ετοιμάζεται μια επικίνδυνη, «αριστερή» κυβέρνηση.

Το κόμμα Γιαμίνα ανακοίνωσε αργά χθες ότι ο Μπένετ θα συναντηθεί και θα ενημερώσει τους βουλευτές του σήμερα, ύστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει καταλήξει σε συμφωνία βάσει της οποίας θα αναλάβει ο ίδιος πρώτα τη θέση του πρωθυπουργού πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον κεντρώο Λαπίντ.

Ο Μπένετ, πρώην υπουργός Άμυνας, έχει ανακρούσει πρύμνα στο παρελθόν αναφορικά με την αποπομπή του 71χρονου Νετανιάχου, δεξιού ηγέτη που βρίσκεται στην εξουσία από το 2009 και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για διαφθορά, κατηγορία που αρνείται.

Αν και η συμφωνία με τον Λαπίντ ακουγόταν ευρέως ότι οριστικοποιήθηκε πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες τη 10η Μαΐου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπένετ δήλωσε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες για σχηματισμό συνασπισμού με την κεντρώα και την αριστερή παράταξη.

Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός τηρείται, το πρόσφατο κύμα βιαιοτήτων στους δρόμους στο Ισραήλ μεταξύ Αράβων και Εβραίων είναι σε ύφεση και η συνεργασία Λαπίντ-Μπένετ είναι πιθανό να δρομολογείται και πάλι.

Ισραηλινοί πολιτικοί σχολιαστές όμως προειδοποιούν πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

«Η κυβέρνηση αλλαγής εναντίον του Νετανιάχου δεν είναι ακόμα τετελεσμένο γεγονός», γράφει σήμερα ο πολιτικός αρθογράφος Γιόσι Βέρτερ στην αριστερή εφημερίδα Haaretz.

«Είναι πρόωρο να ανοίξουμε σαμπάνιες και είναι επίσης πολύ νωρίς να βάλουμε πλερέζες», συνέχισε ο ίδιος, διερωτώμενος εάν οι βουλευτές του Γιαμίνα θα αντέξουν την πίεση από τη δεξιά ενάντια σε μια συμφωνία με τον Λαπίντ.

Εάν ο 57χρονος Λαπίντ δεν καταφέρει να ανακοινώσει το σχηματισμό κυβέρνησης έως την Τετάρτη, είναι πιθανή η διεξαγωγή της πέμπτης κατά σειρά από τον Απρίλιο του 2019 εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ, προοπτική που ο ίδιος ο Μπένετ έχει δηλώσει πως θέλει να αποφύγει.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα