Ισραήλ: Έτοιμη η αντιπολίτευση να σχηματίσει συνασπισμό

Νετανιάχου
Πηγή:ap.org

Οι ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης λένε ότι είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό που θα τερματίσει τη 12ετή θητεία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής του κεντρικού κόμματος Yesh Atid, Γιερ Λάπιντ, σύμφωνα με πληροφορίες, ελπίζει να είναι σε θέση να προβεί σε ανακοίνωση σύντομα, κι αυτό πρέπει να το κάνει πριν από τα μεσάνυχτα, διαφορετικά η θητεία του θα λήξει.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, ο δεξιός πολιτικός Ναφτάλι Μπένετ θα είναι πρωθυπουργός για δύο χρόνια πριν παραδώσει την εξουσία στον Λάπιντ.

Ο Νετανιάχου και το δεξιό κόμμα Λικούντ ψάχνουν για αποστάτες, γνωρίζοντας ότι μια νέα κυβέρνηση θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο προτού ορκιστεί. Εάν δεν κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, υπάρχει κίνδυνος η χώρα να συμμετάσχει στις εκλογές πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Οι ηγέτες των κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να διαμορφώσουν αυτό που περιγράφεται ως «κυβέρνηση αλλαγής».

Αναμένονται ανακοινώσεις.