Ισραήλ: Θα βοηθήσει ο Μπάιντεν τον Νετανιάχου να κερδίσει τις εκλογές;

Μπάιντεν και Νετανιάχου φίλοι
Πηγή: media-cldnry.s-nbcnews.com

Σε ένα ακόμη αδιέξοδο οδηγούνται οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, καθώς ούτε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου ούτε οι αντίπαλοί του εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πολιτική αβεβαιότητα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς θα ακολουθήσουν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, που πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό να αποτύχουν, οδηγώντας σε νέα αναμέτρηση στο τέλος του καλοκαιριού. Μετά τη δημόσια κατακραυγή του Ισραήλ για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη, ο Νετανιάχου ενδεχομένως θα χρειαστεί τη στήριξη του φίλου του Μπάιντεν εν μέσω αστάθειας στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο. Το θέμα είναι ότι η σχέση τους έχει διαρραγεί πολλές φορές.

Η σχέση του Τζο Μπάιντεν, Προέδρου των ΗΠΑ, με το Ισραήλ χρονολογείται σχεδόν εδώ και μισό αιώνα, όταν συναντήθηκε με την τότε πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ το 1973 ως νέος γερουσιαστής από το Ντέλαγουερ. Ο Μπάιντεν υποστήριξε σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις επιθέσεις ρουκετών της Χαμάς, παρέχοντας χώρο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του κ. Νετανιάχου.

Ωστόσο, ο τόνος του Μπάιντεν άλλαξε εν μέσω ενός αυξανόμενου αριθμού θανάτου αμάχου πληθυσμού και άρχισε να παροτρύνει τον τερματισμό της βίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε τον κ. Νετανιάχου ότι η πίεση τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από τη διεθνή κοινότητα θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σχέση ΗΠΑ - Ισραήλ. Το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός αργά την περασμένη Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν έγινε δεκτός στο Ισραήλ από τις μέρες του στο Κογκρέσο, και κυρίως κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Γνωρίζει τον Ισραηλινό ηγέτη από τη δεκαετία του 1980, όταν ο κ. Νετανιάχου διατέλεσε πρέσβης στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι δυο τους παρέμειναν σε επαφή και αφότου ο κ. Νετανιάχου επέστρεψε στο Ισραήλ και τελικά έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 1996. Κράτησαν επαφή όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και όταν ο κ. Νετανιάχου έχασε από τον Εχούντ Μπαράκ το 1999.

Η πρώτη επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στο Ισραήλ ως αντιπρόεδρος, το 2010, έθεσε σε δοκιμασία τη σχέση τους. Λίγες ώρες μετά την πτώση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τελ Αβίβ, το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την έγκρισή του για 1.600 νέες οικιστικές μονάδες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που θεωρήθηκε από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ άμεση προσβολή.

Νετανιάχου μαζί με Μπάιντεν στο ίδιο τραπεζι
Πηγή:.ft.com

Τι διατάραξε τη σχέση τους;

Αρκετοί πρώην αξιωματούχοι περιέγραψαν ότι η σχέση των δύο ηγετών έφτασε σε σημείο σύγκρουσης πολλές φορές. «Αγκάθι» αποτέλεσαν οι συνομιλίες περί πυρηνικών της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν. Ο κ. Νετανιάχου, και τότε και τώρα, εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε εμπλοκή με την Τεχεράνη.

Άλλο «αγκάθι» αποτέλεσε οποιαδήποτε πρόταση για μια αραβο-ισραηλινή ειρηνευτική συμφωνία που βασίζεται στα όρια που υπήρχαν τη στιγμή του Εξάμηνου Πολέμου το 1967, όπως αυτή που πρότεινε ο Ομπάμα το 2011.

Σε μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο εκείνο το έτος, ο κ. Νετανιάχου προειδοποίησε για την «ειρήνη που βασίζεται σε ψευδαισθήσεις» και επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχόταν την επιστροφή στα όρια που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967, που έδωσε τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Δημόσια, ο Μπάιντεν έχει αποκαλύψει ότι σε μια συνομιλία του με τον Νετανιάχου εκείνος του είπε τα εξής: «Μπίμπι (σ.σ. το χαϊδευτικό του Τζο Μπάιντεν), δεν συμφωνώ ούτε με ένα καταραμένο πράγμα που λες, αλλά σε αγαπώ». Ο τελευταίος περιέγραψε τη σχέση τους λέγοντας ότι είναι «φίλοι».

Μια λαϊκή ρήση λέει ότι οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. Δεδομένης της κατάστασης στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο Νετανιάχου κινδυνεύει να εκθρονιστεί, και τότε είναι που θα χρειαστεί την υποστήριξη των φίλων. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Μπάιντεν θα ανταποκριθεί, και με ποιο τρόπο.