Ολυμπιακοί Αγώνες: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη διεξαγωγή τους στο Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες
Πηγή: ap.org

Πενήντα μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ιάπωνες εθελοντές έχουν αποσύρει τη συμμετοχή τους, έχει δημιουργηθεί ένα αντι-Ολυμπιακό κίνημα στο εσωτερικό της χώρας, κάποιες χώρες συμβουλεύουν τους αθλητές να μην πάνε στο Τόκιο, και από την άλλη η Ολυμπικαή Επιτροπή και η Ιαπωνική κυβέρνηση επιμένει στην πραγραμματοποίησή τους. Καθώς λοιπόν υπάρχουν πολλές απορίες για τη διεξαγωγή των Αγώνων, απαντάμε σε 16 πολύ σημαντικές ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιμένει στη διεξαγωγή των αγώνων, ύστερα από τη περσινή αναβολή, ενώ υποστηρίζει ότι οι αγώνες δεν θα αποτελέσουν υγειονομική «βόμβα» διότι θα υπάρξουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι ξένοι θεατές δεν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους αγώνες, εντούτοις οι πύλες θα είναι ανοιχτές για τους κατοίκους της Ιαπωνίας με αρνητικό τεστ ή εμβολιασμό. Εντούτοις, δεν έχει απομακρυνθεί το σενάριο να πραγματοποιηθούν οι αγώνες χωρίς θεατές.

Εντούτοις, οι αποστολές προς το Τόκιο αναμένεται να απαριθμούν 80.000 άτομα και έχουν ήδη εκφραστεί φόβοι ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος. Οι Ιάπωνες θεωρούν κατά 83% ότι οι αγώνες είτε πρέπει να ακυρωθούν είτε να αναβληθούν εξαιτίας της υγειονομικής συγκυρίας ενόσω οι υγειονομικοί είναι αναφανδόν κατά της διεξαγωγής των αγώνων. Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις διεξάγονται στους δρόμους του Τόκιο κατά της διεξαγωγής των αγώνων.

Οι 16 ερωταπαντήσεις

Θα γίνουν οι Αγώνες;

Ναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία κατά την άποψη των διοργανωτών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και του Τόκιο. Έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 23 Ιουλίου, και από ό,τι φαίνεται θα διεξαχθούν παρά τις αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Seiko Hashimoto έχει δηλώσει ότι «δεν μπορούμε να αναβάλουμε ξανά». Οι Αγώνες θα προχωρήσουν με τον ιό ή χωρίς αυτόν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ John Coates.

Θα υπάρχει κοινό στους Αγώνες;

Αυτό δεν είναι σίγουρο, αλλά το τηλεοπτικό κανάλι Asahi αανφέρει ότι οι διοργανωτές το σκέφτονται ακόμη. Αναμένεται απόφαση πριν από την έναρξη των Αγώνων στις 23 Ιουλίου.

Τι διακυβεύεται;

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SoftBank είπε ότι «διακυβεύονται πολλά». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κοστίσουν δισεκατομμύρια και τα χρήματα πρέπει να πάνε κάπου. Η τουριστική βιομηχανία μετρά ήδη το κόστος.

Γιατί η Ιαπωνία θέλει τους Αγώνες να προχωρήσουν, παρά τις αντιδράσεις;

Το πολιτικό και οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και η ΔΟΕ αποφάνθηκε ότι οι Αγώνες πρέπει να διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.

Πόσο τελικά κοστίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιαπωνία;

Το κόστος των καθυστερημένων Ολυμπιακών Αγώνων αυξήθηκε κατά 22%, δηλαδή ανήλθε περίπου στα 15,4 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια, αλλά πληροφορίες αναφέρουν  ότι το κόστος είναι υψηλότερο από το επίσημα στοιχεία, καθώς κυμαίνεται στα 25 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Υπάρχει κίνδυνος για ένα «Ολυμπιακό» στέλεχος του ιού;

Ναι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπάρχουν φόβοι στην Ιαπωνία ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εστία για να δημιουργήσουν μια νέα μετάλλαξη.

Τι συμβαίνει εάν ένας αθλητής ή μέλος του προσωπικού βγει θετικός στον κορονοϊό;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έχουν δεσμεύσει ένα ολόκληρο ξενοδοχείο για αθλητές με Covid-19 με κάποιο κόστος.

Τι πιστεύει ο ιαπωνικός ιατρικός τομέας;

Οι νοσοκόμες ζητούν την κατάργηση των Αγώνων.

Υπάρχει πίεση να ανασταλούν οι Αγώνες;

Ναι. Έχει δημιουργηθεί ένα αντι-Ολυμπιακό κίνημα που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές. Η πίεση αυξάνεται και στα μέσα ενημέρωσης.

Ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για τη διοργάνωση των Αγώνων;

Το Τόκιο είπε τον Μάιο ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους Αγώνες, ακόμη και όταν οι Αμερικανοί παροτρύνονται να μην επισκεφθούν την Ιαπωνία. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι η υποστήριξη από τις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει.

Θα εμβολιαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι;

Όχι. Δεν υπάρχει απαίτηση από την ΔΟΕ να εμβολιαστούν όλοι, αλλά ελπίζουν ότι τουλάχιστον τα τρία τέταρτα θα είναι. Ούτε κάθε αθλητής θέλει να εμβολιαστεί. Εξάλλου μόνο το 3% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει εμβολιαστεί.

Υπάρχει υποστήριξη από άλλους αθλητικούς φορείς;

Η FIFA υποστήριξε τη ΔΟΕ, με τον Gianni Infantino να λέει ότι «θα αποσπάσει λίγο την προσοχή των ανθρώπων, κάτι που δεν είναι κακό σε αυτήν την περίοδο».

Τι λένε οι αθλητές για τα μέτρα κατά του κορονοϊού;

Δεν είναι όλοι χαρούμενοι. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι η ΔΟΕ δεν θα αναλάβει καμία ευθύνη για τυχόν κινδύνους.

Ποιοι είναι οι κανόνες Covid-19 για αθλητές;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αθλητές θα εξετάζονται για κορονοϊό σε καθημερινή βάση, δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες και δεν θα μπορούν να συζητάνε όταν θα τρώνε.

Υποστηρίζει το Χονγκ Κονγκ τους Αγώνες;

Ναι. Το Χονγκ Κονγκ θα στείλει αθλητές στους Ολυμπιακούς.

Γιατί η Κίνα υποστηρίζει αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο;

Η υποστήριξη του Πεκίνου σχετίζεται πιθανώς με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, οι οποίοι πραγματοποιούνται έξι μήνες μετά το Τόκιο.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Με το Τόκιο να αναμένεται να δεχτεί ανθρώπους από πάνω από 200 χώρες θα είναι επικίνδυνη η διεξαγωγή των Αγώνων τον Ιούλιο, τονίζει ο Ναότο Ουεγιάμα, ο επικεφαλής της Ένωσης Ιαπώνων Γιατρών.

«Όλες οι διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού που υπάρχουν σε διάφορα μέρη θα συγκεντρωθούν εδώ στο Τόκιο. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πιθανότητα ακόμη μιας νέας μετάλλαξης του ιού που πιθανόν να εμφανιστεί μετά τους Ολυμπιακούς», είπε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αν εμφανιστεί μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε ακόμη να σημαίνει ότι μια μετάλλαξη των Ολυμπιακών του Τόκιο θα ονομαζόταν έτσι, κάτι το οποίο θα ήταν μια τεράστια τραγωδία και θα παρέμενε αντικείμενο επικρίσεων ακόμη και για 100 χρόνια», επισήμανε.

Σημειώνεται ότι το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση και οι αξιωματούχοι σε κάποιες περιοχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης πιθανόν νέων μεταλλάξεων από τους Αγώνες. Στη βαριά πληγείσα Οσάκα, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα το 96% από τις 348 νοσοκομειακές κλίνες ήταν γεμάτο με βαριά νοσούντες από Covid-19.

 Νωρίτερα ο γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης Κατσουνόμπου Κάτο δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας ανεξαρτήτως των Ολυμπιακών Αγώνων.