Τουρκία: Διπλωματικό «φλερτ» με τη Γαλλία

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Φωτογραφία: Twitter

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στη Γαλλία, έπειτα από μήνες εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Παρίσι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν για να συζητήσουν για «τις διμερείς σχέσεις, όπως και μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και για «περιφερειακά και διεθνή» ζητήματα, όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι τεταμένες από τη διασυνοριακή επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία στα τέλη του 2019 και κλιμακώθηκαν περαιτέρω το καλοκαίρι του 2020 λόγω της τουρκο-ελληνικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ενεργός παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη και η συμβολή στην απελευθέρωση του Αζερμπαϊτζάν από τα εδάφη της από την αρμενική κατοχή έχουν επίσης προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Παρίσι.

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει την Ελλάδα και τη συνεχιζόμενη συμμαχία της με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, απομονώνοντας την Τουρκία από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων, έχει εξοργίσει την Άγκυρα.

Η Λιβύη θα είναι ένα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί στο Παρίσι, καθώς έρχεται δύο εβδομάδες πριν από τη δεύτερη Διάσκεψη του Βερολίνου. Η Γαλλία ζητά από την Τουρκία και άλλες χώρες να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Λιβύη για να δώσουν ένα σταθερό μήνυμα ότι η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Λιβύης θα αναπτυχθεί ομαλά και ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συμβούλιο της Ε.Ε. θα συνέλθει στις 24-25 Ιουνίου για να συζητήσει τους δεσμούς με την Τουρκία και εάν θα δώσει επίσημη εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

Οι «διαφορές» των δύο χωρών

Τα δύο κράτη χωρίζουν αρκετές διαφορές, όπως η συνεργασία των Γάλλων με τους Κούρδους YPG στη Συρία και η Λιβύη, όπως αναφέρει η «Daily Sabah».

Στη Λιβύη, η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, ενώ η Γαλλία φέρεται να υποστηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την παρέμβαση της Γαλλίας στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η διαμάχη των δύο χωρών κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν η Γαλλία έστειλε το ναυτικό της στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει τα ελληνικά πολεμικά πλοία σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει μια εξομάλυνση των σχέσεών της με το Παρίσι, έπειτα από μήνες εντάσεων σε πολλά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως η Λιβύη, η Συρία, η Ανατολική Μεσόγειος ή ακόμη η επίθεση του Παρισιού κατά της τουρκικής επιρροής στο Ισλάμ στη Γαλλία, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.