Εuro: Δανέζικο τείχος ανθρωπιάς

Έρικσεν

Τα όσα συνέβησαν χθες το βράδυ στον αγώνα Δανίας - Φινλανδίας ,πέρα από το δημοσιογραφικό και ανθρώπινο ενδιαφέρον , για έναν άνθρωπο που καταρρέει μέσα σε ένα γήπεδο χωρίς σφυγμό , μας διδάσκουν πολλά πράγματα για τον τρόπο που μια παρέα ανθρώπων μπορεί να γίνει  ομάδα. Δεν εννοούμε μόνο μια ποδοσφαιρική ομάδα , αλλά κάτι πολύ περισσότερο, μια ομάδα με όλη την φυσική και ρεαλιστική έννοια του όρου. 

Στα στερεότυπα που κυκλοφορούν για να χαρακτηρίσουν ένα λαό συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε τους σκανδιναβικούς λαούς ψυχρούς και ίσως και απρόσιτους. Πέρα από το οτι οι γενικεύσεις είναι πάντα η μήτρα της ανοησίας, οι παίκτες της εθνικής Δανίας έδωσαν χθες το βράδυ ένα μάθημα σε δισεκατομμύρια θεατές που παρακολουθούσαν το euro, την πιο θερμή και ανθρώπινη στάση που μπορεί κάποιος να αντικρύσει όχι μόνο σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά σε μια ανθρώπινη κοινωνία. 

eriksen

 

Τη στιγμή που ο φίλος, ο συμπαίκτης, ο συναγωνιστής σε έναν αθλητικό σκοπό έπεφτε άπνους και χωρίς σφυγμό στο γήπεδο, οι συμπαίκτες του δεν απομακρύνθηκαν σοκαρισμένοι από το σημείο της παρ' ολίγον τραγωδίας, δεν ακολούθησαν το ανθρώπινο ένστικτο που συνήθως ωθεί στην απομάκρυνση από εικόνες σκληρές, αλλά δημιούργησαν ένα ανθρώπινο τείχος, ώστε οι αδηφάγες κάμερες και τα αδιάκριτα βλέμματα να μείνουν χωρίς τροφή. Δημιούργησαν ένα τείχος που έδειξε σε όλους τι σημαίνει ομάδα, όχι μόνο ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά ομάδα ανθρώπων που δεν αγωνίζεται μόνο για κάτι, αλλά ξέρει να προστατεύει την αξιοπρέπεια του αδύναμου εκείνη τη στιγμή μέλους της. 

Έρικσεν

 

Όλη αυτή η στάση προφανώς δεν συζητήθηκε ποτέ ανάμεσά τους, γιατί οι παίκτες στις προπονήσεις δεν είναι δυνατόν να συζητάνε μια τέτοια εξέλιξη εντός γηπέδου. Η αντίδραση αυτή ήρθε αυτόματα, πηγαία ανθρώπινα και ανέδειξε και την παιδεία των ανθρώπων αυτών. Μια παιδεία ολοκληρωμένη που εκείνη τη στιγμή δίδασκε σε όλους ένα μεγάλο μάθημα.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της παιδείας να διδάσκει και να διαμορφώνει προσωπικότητες. Και ετούτη η στάση δεν είναι καρπός μόνο των σχολείων ενός εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά πολύ περισσότερο αντίληψη μιας κοινωνίας, αυτών των "ψυχρών" Σκανδιναβών, που έδωσαν το πιο θερμό στιγμιότυπο που μπορεί να συναντήσει κάποιος στα ομαδικά αθλήματα όλου του κόσμου. 

Το ποδόσφαιρο δεν έχει μόνο το τείχος που στήνεται κατά κανόνα στα επικίνδυνα φάουλ έξω από την περιοχή, από χθες έχει και το δανέζικο τείχος ανθρωπιάς που δεν μπορεί να το σπάσει τίποτα και κανένας.

kedenews.gr