Κοροναϊός: Το παράδοξο της Ινδίας - Μόνο 125 κρούσματα (pics)

Η επιστημονική κοινότητα στέκεται με περιέργεια μπροστά σε αυτό που χαρακτηρίζεται «ινδικό παράδοξο» και αφορά τα ελάχιστα κρούσματα κοροναϊού στη συγκεκριμένη χώρα.

Ειδικότερα όμως, το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως μιλάμε για μια χώρα με περίπου 1,3 δισεκατομμύρια πληθυσμό.

Η πλειονότητα των κατοίκων της ζει σε συνθήκες σχεδόν τραγικές αναφορικά με το κομμάτι της υγιεινής, ενώ παράλληλα βρίσκεται γεωγραφικά πολύ πιο κοντά στην Κίνα σε σχέση με άλλες χώρες που ξέσπασε η πανδημία.

Η Ινδία, λοιπόν, μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει μόλις 125 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ήδη ένας μήνας από όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα θετικά κρούσματα στη χώρα.

Ύστερα από παλιομοδίτικες αστυνομικές πρακτικές έρευνας και θέτοντας σε καραντίνα όσους είχαν έρθει σε επαφή μετά πρώτα κρούσματα, πήρε την απόφαση να κλείσει τα σύνορά της.

Σχεδόν όλα τα κρούσματα στη χώρα είναι «εισαγόμενα». Δηλαδή ακόμη και σήμερα, περίπου 4 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα, ο ινδικός πληθυσμός παραμένει «καθαρός».

Όλα τα κρούσματα είναι ταξιδιώτες, Ινδούς ή αλλοδαπούς, οι οποίοι επέστρεφαν από το εξωτερικό. Σε αυτούς οφείλεται λοιπόν και η αναστολή πτήσεων και απαγόρευση εισόδου στους ξένους.

Ένα άλλο στοιχείο που εικάζουν οι ειδικοί ότι έπαιξε τον ρόλο του, είναι ότι η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γενόσημων φαρμάκων στον πλανήτη.

Τα περισσότερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των αντιβιοτικών, λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή και πρόσβαση σε αυτά έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατοίκων.

Κι ενώ, ολόκληρος ο πλανήτης έχει λάβει έκτακτα και αυστηρότατα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του ιού, οι Ινδοί συνεχίζουν να συνωστίζονται σε απίθανους αριθμούς, να μην ακολουθούν τις οδηγίες προφύλαξης και να ζουν σε συνθήκες επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις Αρχές, 15 ασθενείς το έσκασαν από τα νοσοκομεία, ενώ είχαν προσβληθεί από τον ιό και όφειλαν να παραμείνουν σε καραντίνα.

Ένας άλλος παράγοντας που ενδεχομένως λειτουργεί θετικά, πιθανολογείται ότι είναι η πληθυσμιακή σύνθεση με βάση το ηλικιακό κριτήριο. Οι νέοι αποτελούν την πλειοψηφία ενώ δεν θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, με χαμηλότερες πιθανότητες να νοσήσουν, σε σχέση με την Βόρεια Ιταλία, που αποτελεί μια «γερασμένη» περιοχή

Παρόλα αυτά βέβαια, έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση πήρε ορισμένα μέτρα περιορισμού, αντιλαμβανόμενη ότι η δική της ανοσία ίσως να μην κρατήσει για πάντα.

Σε ορισμένες περιοχές τα σχολεία κλείνουν, ενώ σιγά-σιγά το ίδιο συμβαίνει με σινεμά, θέατρα κι άλλους χώρους συγκέντρωσης, μετά από πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους.

Οι Αρχές συνιστούν στον κόσμο να πάρει προφυλάξεις και ζητούν ματαίωση γάμων, συγκεντρώσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, αν και ο έλεγχος σε μια χώρα όπου οι απαρχαιωμένες δοξασίες και οι επικίνδυνες παραδόσεις παραμένουν είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Όπως για παράδειγμα, μια σέχτα Ινδουιστών, η οποία κάλεσε τους πιστούς να καταναλώσουν ομαδικά, αγελαδινά ούρα, διατυμπανίζοντας ότι λειτουργούν ως φάρμακο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του κοροναϊού.

Με βάση τέτοιες ειδήσεις, οι ξένοι ειδικοί. διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, αναφορικά με τα στοιχεία που δίνει η Ινδία, τονίζοντας ότι σε μια χώρα με τα δικά της δημογραφικά, οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά είναι πολύ πιθανό τα κρούσματα να είναι πολύ περισσότερα και απλά να μην έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος ή να μην υπάρχει καν η δυνατότητα να υποβληθεί σε τεστ τόσος πολύς κόσμος.

Η απάντηση των Ινδών επ' αυτού, είναι ότι 50 εργαστήρια κατασκευάζουν καθημερινά αντιδραστήρια και πλέον διαθέτουν πάνω από 1.000.000 τέτοια, αριθμός που δεν πλησιάζεται καν από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM