Ανοίγει σήμερα το Λούβρο: Με πολλούς περιορισμούς και απώλειες εκατομμυρίων (pics)

Το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για το κοινό σήμερα Δευτέρα, αλλά με πολλούς περιορισμούς εξαιτίας του κοροναϊού και με κάποια μεγάλα τμήματά του κλειστά για τους επισκέπτες του.

Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, στο οποίο μεταξύ άλλων φιλοξενείται και η Μόνα Λίζα, αλλά και πολλοί και σπουδαίοι αρχειοελληνικοί θησαυροί, παρέμεινε κλειστό από τις 13 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Το lockdown οδήγησε σε απώλειες εσόδων που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ.

Ανάμεσα στους περισσότερους από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες του Λούβρου το 2018, σχεδόν τα τρία τέταρτα ήταν τουρίστες.

«Χάσαμε το 80% του κοινού μας. Το 75% των επισκεπτών μας ήταν ξένοι», είπε συγκεκριμένα ο Μαρτίνεζ. 

«Στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε 20% με 30% του αριθμού των επισκεπτών μας σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι - αναμένουμε μεταξύ 4.000 και 10.000 επισκέπτες καθημερινά το μέγιστο, αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Οι επισκέπτες θα υποχρεούνται να φοράνε μάσκες, δεν θα λειτουργούν το κυλικείο και το βεστιάριο και το κοινό θα πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στους χώρους του μουσείου.

Μπροστά από τη Μόνα Λίζα, όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι επισκέπτες για να βγάλουν σέλφι, έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις στο δάπεδο για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το 70% των δημόσιων χώρων του, 45.000 τμ, θα ανοίξει για το κοινό, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει κλειστό για λόγους ασφαλείας.

Η Γαλλία συμμετέχει με 100 εκατομμύρια ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του Λούβρου, ο οποίος ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ και το μουσείο συμπληρώνει το υπόλοιπο ποσό, σύμφωνα με ειδικούς.

Μετά από την επιτυχία της έκθεσης που φιλοξένησε το μουσείο, για τα 500 χρόνια από το θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος, το Λούβρο ανακοίνωσε ότι δύο προγραμματισμένες εκθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθούν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το φθινόπωρο.

Το μουσείο είχε εικονική παρουσία στη διάρκεια της καραντίνας και, όπως ανακοίνωσε, σήμερα είναι το μουσείο με τους περισσότερους ακολούθους στο Instagram, με πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθούν το λογαριασμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM