Ρωσία: Ισραηλινοί πολεμούν μαζί με το τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία

Τάγμα Αζόφ

«Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως αυτό θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, Ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο Sputnik.

Το ουκρανικό τάγμα Αζόφ, που ιδρύθηκε το 2014 από ακροδεξιούς μαχητές προτού ενσωματωθεί στις τακτικές δυνάμεις, επιβλήθηκε ως ένας από τους πιο σφοδρούς αντίπαλους των ρωσικών δυνάμεων που πραγματοποιούν στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου.

Τα μέλη του, μαζί με άλλους Ουκρανούς μαχητές, αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα στο πολιορκούμενο λιμάνι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), όπου οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης οχυρώθηκαν στη χαλυβουργία Azofstal εναντίον της οποίας η Μόσχα εξαπέλυσε χθες, Τρίτη, επίθεση.

Ήρωες για πολλούς Ουκρανούς, τα μέλη του Αζόφ παρουσιάζονται αντίθετα από τη Ρωσία ως «φασίστες» και «ναζί» που διαπράττουν βιαιοπραγίες.

Λέγοντας πως Ισραηλινοί πολεμούν στο πλευρό τους, η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί μια πολεμική που προκάλεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα», μια θεωρία που έχει διαψευστεί από τους ιστορικούς.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ, που τις χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις, ασυγχώρητες» και «φρικτό ιστορικό λάθος».

Χθες, Τρίτη, βράδυ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έριξε λάδι στη φωτιά, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι Εβραίος.